Binnenland
EONOS

Bizar: vermoorde Russische journalist leeft nog, zette eigen dood in scene

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bizar: vermoorde Russische journalist leeft nog, zette eigen dood in scene

Werd dinsdag nog gemeld dat de Russische journalist Arkadi Babtsjenko zou zijn doodgeschoten, woensdag bleek dat hij nog springlevend is. Het hoofd van de Oekraïne veiligheidsdienst zei dat de dood in scène was gezet om erachter te komen welke personen Babtsjenko echt wilden vermoorden.

'Bij de volgende politieke moord in Kiev denk ik: eerst zien en dan geloven'

Rusland-expert Hubert Smeets noemt het in Langs de Lijn En Omstreken een zwarte dag voor de journalistiek. "Nog geen 24 uur nadat je dacht dat hij vermoord was, hoor je dat Babtsjenko als een Lazarus uit het graf is opgestaan. Dan voel je je bedonderd. Dit is geen grap, het is geen scenario in Hollywood, geen James Bond film. Dit is echt."

Oorlog

Oekraïne en Rusland verkeren al vier jaar in oorlog. Smeets: "Alles doet er toe. Vaak beschuldigen beide landen elkaar van fake news, van in scene gezette projecten. En dan blijkt op het belangrijkste moment dat er is, dood en leven, dit waar te zijn."

De Rusland-expert is wantrouwig geworden. "Bij de volgende politieke moord in Kiev, misschien wel op Babtsjenko - want ik denk dat ze dit niet vergeten in Moskou - denk ik wel: eerst zien en dan geloven."

Ster advertentie
Ster advertentie