Binnenland
NOS

Chinese raket met Nederlandse apparatuur naar achterkant van de maan

foto: Omroep Gelderlandfoto: Omroep Gelderland
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese raket met Nederlandse apparatuur naar achterkant van de maan

Met een Chinese raket is gisteravond laat een speciale Nederlandse radio-ontvanger de ruimte ingestuurd. De radio-ontvanger, in feite drie antennes van fiberglas, moet op ongeveer 60.000 kilometer van de maan signalen opvangen die iets zeggen over het ontstaan van de aarde.

Chinese raket met Nederlandse apparatuur naar achterkant van de maan

De radio-ontvanger werd ontwikkeld door Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij maakt een vergelijking met de Tesla die zakenman Elon Musk in een baan om de aarde heeft gebracht.

Falcke: "Musk heeft een hele auto de ruimte in gestuurd met een autoradio. Helaas staat die niet aan. Die ontvangt niks. Dus wij moeten gewoon de autoradio zelfstandig omhoog sturen om zelf iets te kunnen ontvangen."

Dark side of the moon

De ontvanger wordt naar een rustige plek gestuurd: de donkere kant van de maan. Falcke, terwijl hij een kruik pakt om zijn verhaal toe te lichten: "Wat je ziet is dat we vanaf de aarde altijd naar dezelfde kant naar de maan kijken. Je ziet altijd de voorkant en nooit de achterkant. Mensen noemen die achterkant soms the dark side of the moon."

Voordeel van dat gebied is dat het er lekker rustig is. In Falcke's woorden kun je daar "fantastisch wetenschap doen". In dit geval gaat het de sterrenkundige om onderzoek naar de oerknal, van waaruit alles in het heelal zou zijn ontstaan. Of eigenlijk naar de 'nagalm' van de oerknal, want die heeft al 13,8 miljard jaar geleden plaatsgevonden.

Dag een van de schepping

Nog altijd zijn er radiogolven van die 'big bang' waar te nemen. Die signalen kunnen volgens Falcke meer vertellen over het 'embryonale stadium' van het heelal. Of zoals de gelovige hoogleraar het op Omroep Gelderland noemt: "Dag een van de schepping".

Op 60.000 kilometer van de maan zullen drie antennes van fiberglas zich langzaam ontrollen als een soort meetlinten van elk vijf meter. Vervolgens moet de apparatuur gekalibreerd worden en kan het 'luisteren' naar de oerknal beginnen.

Meest spannende radio-uitzending ooit

Falcke: "Na de lancering gaan we alleen maar ruis horen, maar voor ons is dat dan wel de meest spannende radio-uitzending waar we ooit naar hebben geluisterd."

Of de lancering van de raket vanavond om 23.00 uur Nederlandse tijd doorgaat, is even afwachten. Het hangt onder meer af van de weersomstandigheden in China.

Ster advertentie
Ster advertentie