Binnenland
NOS

Argentijnen moeten opnieuw bij IMF aankloppen. Hoe is het zo ver gekomen?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Argentijnen moeten opnieuw bij IMF aankloppen. Hoe is het zo ver gekomen?

Terwijl het met de wereldeconomie de goede kant op gaat, is het in Argentinië juist weer raak. Het land zit acuut in de grote financiële problemen en dat is niet voor het eerst. Vandaag komt het IMF bij elkaar om over de Argentijnse kwestie te praten, nadat de peso de afgelopen twee weken sterk in waarde is gedaald. De nationale valuta verloor 25 procent van haar waarde ten opzichte van de dollar.

Argentijnen moeten weer bij IMF aankloppen. Hoe is het zo ver gekomen?

Het land kent een achtbaaneconomie, volgens Argentiniëkenner Peter Scheffer. "Hoge pieken en diepe dalen dus. Momenteel zit het duidelijk in een dal."

Twee weken geleden hebben investeerders hun handen van het land afgetrokken, omdat ze het niet meer goed zagen komen met de economie. Door de tumultueuze peso-daling die volgde, moest het Zuid-Amerikaanse land opnieuw bij het IMF aankloppen. "Ze zijn inmiddels een vaste klant van het fonds", vertelt Scheffer in het NOS Radio 1 Journaal.

"Al vijf keer eerder hebben de Argentijnen zich tot het IMF moeten wenden. In 2001 was dat voor het laatst, waarna het land een diepe crisis doormaakte. De bevolking heeft daardoor slechte herinneringen aan het fonds. Ze zien het ook als een van de oorzaken van de problemen."

Onzekere toekomst

De huidige president Mauricio Macri werd in 2015 verkozen met zijn belofte om de economie te hervormen en te moderniseren, maar het blijft vooralsnog bij voornemens. "Ondertussen bleef Argentinië geld uitgeven en zijn schuld opbouwen", aldus Scheffer.

Argentinië alweer in crisis

De achteruitgang van de peso merkt de gewone Argentijn onder meer in de supermarkt. "Door de hoge inflatie worden boodschappen elk half jaar zeker tien procent duurder. Zij maken zich dan ook grote zorgen over hun toekomst." Het spaargeld is veelal ondergebracht in Amerikaanse dollars.

Zwart werken

Het is voor de Argentijnen nog onduidelijk welke voorwaarden het IMF zal scheppen voor financiële steun. "Macri zal misschien toch die arbeidsmarkt moeten hervormen of een aantal staatsbedrijven moeten privatiseren, zoals de nationale luchtvaartmaatschappij. Daarnaast werkt 40% van de Argentijnen zwart, dat zal het land toch ook moeten aanpakken van het IMF."

Ster advertentie
Ster advertentie