Binnenland
AVROTROS

Tony's Chocolonely roept repen terug, maar 'borstelharen kunnen geen kwaad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tony's Chocolonely roept repen terug, maar 'borstelharen kunnen geen kwaad'

Chocoladereep gekocht? Check voor de zekerheid nog maar even goed hoe die eruit ziet. In bepaalde repen van Tony's Chocolonely kunnen namelijk borstelhaartjes zitten. Dat is niet heel fris, vandaar de terugroepactie, maar volgens het bedrijf is het niet schadelijk voor je als je ze toch opeet. Is dat inderdaad zo?

Haartjes

De terugroepactie van Tony's doet wel vermoeden dat de haren eten niet helemaal ongevaarlijk is. Maar wanneer is iets een gevaar voor de volksgezondheid? Volgens Benno Bruggink van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is dat simpel uit te leggen. “Als je iets eet en je wordt er ziek van of erger dan dat, dan is het een gevaar voor de volksgezondheid.”

Het Rapunzelsyndroom

Ziek worden van haar eten kan wel, maar alleen als je er teveel van eet. En dat gebeurt niet snel. Er zijn mensen die een psychische aandoening hebben met betrekking tot het opeten van haar: het Rapunzelsyndroom. Dat syndroom, vernoemd naar het gelijknamige sprookje, houdt in dat je een ongelooflijke drang hebt om je eigen haar of dat van iemand anders op te eten. Kinderarts Steven Froeling, die een patiënt heeft meemaakte met het syndroom, vertelt dat er dan een haarbal in je maag ontstaat: “Door die ophoping van haar kunnen er klachten ontstaan, zoals verminderde eetlust, of je maaginhoud die naar boven komt. De haren zelf zullen geen klachten veroorzaken, maar de ophoping daarvan wel.”

Zijn haren opeten een gevaar voor de volksgezondheid?

Hoe erg is het als je nou net een hap hebt genomen van zo'n reep met haartjes? Wees gerust, volgens Froeling valt het allemaal wel mee. “Die haren zijn zo klein dat je niet hoeft te verwachten dat je daarvan klachten krijgt. De klachten zullen sneller ontstaan bij lange haren en grote hoeveelheden daarvan. Daarom zie je het ook vaker bij vrouwen dan bij mannen.”

Tony’s is zelf naar de NVWA toegestapt om er melding van te maken van de haartjes in de repen. De NVWA heeft vervolgens geoordeeld dat het niet schadelijk is voor de volksgezondheid. “Dat betekent dat de producten niet teruggeroepen hoeven te worden, maar het bedrijf heeft zelf besloten om dat wel te doen”, zegt Bruggink van de NVWA.

Kortom, heb je reep hebt gekocht met haartjes: je mag hem terugsturen, maar opeten mag ook.

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie