Binnenland
AVROTROS

Het Oogfonds waarschuwt: draag een zonnebril!

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Oogfonds waarschuwt: draag een zonnebril!

Nu het eindelijk zonnig weer is, waarschuwt het Oogfonds voor de gevolgen daarvan. 80 procent van de Nederlanders zet niet altijd een zonnebril op tijdens een zonnige dag. Maar dat zou wel moeten, zegt het Oogfonds: "Door het dragen van een zonnebril verlaag je de kans op ernstige oogaandoeningen, zoals staar en maculadegeneratie," aldus Laura Raimondo van het fonds.

"Draag een zonnebril!"

Zowel bij staar als bij maculadegeneratie, een ziekte waarbij de kwaliteit van de gele vlek (macula) afneemt, vermindert het zicht van mensen snel: "Staar is nog behoorlijk goed te behandelen, maar maculadegeneratie is niet te verhelpen en zal na verloop van tijd leiden tot blindheid," vertelt Raimondo.

Hoogleraar en oogarts Carel Hoyng, verbonden aan het Radboud Medisch Centrum, bevestigt de lezing van het oogfonds: "Maar we moeten de gevaren van het rondlopen zonder zonnebril ook weer niet overdrijven. Als je 130 kilometer per uur rijdt op de snelweg heb je ook een grotere kans op een ongeluk dan wanneer je 100 kilometer per uur rijdt."

Gele of oranje zonnebril werkt het best

Hoyng ziet nog een groter gevaar dan zonder zonnebril rondlopen: het dragen van een blauwe zonnebril. "Blauwe zonnebrillen, zoals Bono van U2 ze vaak draagt, veroorzaken blindheid. Blauw licht is namelijk schadelijk voor je ogen."

Je kan beter oranje of gele zonnebrillen dragen: "Door die kleuren zal je meer contrast kunnen zien. Vandaar dat honkballers vaak geel pigment slikken."

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie