Binnenland

Thailand naar de stembus voor grondwetswijziging

foto: Szymon Kocha?ski & Johan Fantenbergfoto: Szymon Kocha?ski & Johan Fantenberg
  1. Nieuwschevron right
  2. Thailand naar de stembus voor grondwetswijziging

In een constitutioneel referendum moeten de Thai zondag uitmaken of het leger meer macht krijgt. Midden-Oosten correspondent Ate Hoekstra beschrijft de situatie.

Thailand leeft al twee jaar onder militair bewind nadat de militaire junta in mei 2014 een coup pleegde. Het leger wilde toen het politieke conflict tussen de rood- en geelhemden oplossen en de economie op orde brengen, maar de afgelopen twee jaar zijn er nog steeds geen nieuwe verkiezingen geweest. Het leger wil eerst via de grondwet regelen dat zij de macht bij overige regeringen behouden.

Grondwetswijziging

De junta wil pas verkiezingen houden als er enkele zaken aan de grondwet gewijzigd worden in hun voordeel. Ate Hoekstra, freelance correspondent Zuid-Oost Azië wijst er op dat de belangrijkste wijziging inhoudt dat de senaat, die vergelijkbaar is met de Nederlandse Eerste Kamer, wordt aangewezen door de junta en niet door het volk zoals nu het geval is. Daarnaast geeft de grondwet zoals die nu in stemming wordt gebracht het leger de macht om een commissie op te stellen die het parlement legaal uit de macht kan zetten en de macht over kan dragen aan het leger. Op deze manier wordt een staatsgreep gelegaliseerd.

Hoekstra wijst er op dat de verkiezingen voor dit referendum minder democratisch zijn dat we in Europa gewend zijn. Opiniepeilingen zijn verboden en campagne voeren is niet toegestaan. "De Thai zijn overigens niet verplicht om te stemmen", legt Hoekstra uit, maar het leger hoopt wel dat iedereen vandaag naar de stembus gaat. Kranten zoeken volgens Hoekstra de grenzen op en proberen wel te schrijven over het referendum. Zo menen ze bijvoorbeeld dat de voormalige premier van Thailand tegen het referendum. "Alle gevestigde politieke partijen zijn tegen de nieuwe grondwet", beschrijft Hoekstra.

Verdeeldheid

Thailand is al jaren in de politiek tot op het bod verdeeld. De grote meerderheid van de bevolking stemde bij de vorige verkiezingen op de zogenoemde roodhemden, de partij van Thaksin en Yingluck Shinawatra. Daar tegenover staan die geelhemden waarin voornamelijk de elite zich heeft verenigd die het leger en het koningshuis steunen.

Dat het land al twee jaar onbestuurbaar is heeft zo zijn gevolgen. "Investeerders trekken nu weg uit Thailand", meent Hoekstra. Hij sprak onlangs met de ex-minister van Financiën die erop wees dat hij land veel weet over orde- en stabiliteithandhaving, maar weinig weet over economie.

Koning Bhumibol

Ook is de koning nog van enorme invloed in deze discussie. Koning Bhumibol (88) is met zijn 70 jaar de langszittende koning ter wereld, maar ligt al tijden in het ziekenhuis en is op sterven na dood. "Hij wordt aanbeden als een halfgod", beschrijft Hoekstra. "Hij is iemand die de mensen bij elkaar houdt." Wat er gebeurt als hij sterft is volgens hem onduidelijk, "maar sommige mensen zeggen dat Thailand in grote politieke problemen komt als hij sterft." Zelf het woord burgeroorlog nemen ze in de mond. "Zijn zoon zou de troonopvolger worden, maar hij is minder populair dan zijn vader."

De discussie tussen de rood- en geelhemden zal volgens Hoekstra blijven spelen, maar is nu grotendeels door het leger tot rust gebracht, maar de roodhemden zijn nog altijd populair. "Dit conflict speelt al 15 jaar en dit referendum van vandaag zal dat conflict niet oplossen."

Ster advertentie
Ster advertentie