Binnenland
BNNVARA

'Een dag geen motie ingediend, is een dag niet geleefd'

foto: Betty de Boer en Sharon Gesthuizenfoto: Betty de Boer en Sharon Gesthuizen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een dag geen motie ingediend, is een dag niet geleefd'

Vorig jaar diende de Kamer in totaal bijna 2100 moties in. Dat was nog een atypisch jaar vanwege de verkiezingen en vele nieuwe Kamerleden die zich moesten inwerken. In 2016 kwam de Tweede Kamer tot 3005 moties, waarvan ongeveer een derde werd aangenomen. In de rubriek Haags Handwerk in De Nieuws BV vertelt voormalig VVD-Kamerlid Betty de Boer: "het is zo in de Kamer, een dag geen motie ingediend, is een dag niet geleefd."

Ze zegt het met een knipoog "maar het is wel een beetje zo. Want je probeert ieder debat af te ronden met een statement van jezelf en het geeft aan dat je iets doet. Het is een belangrijk instrument." De motie is een uitspraak van de Kamer en een oproep aan de regering om actie te ondernemen.

De SP-fractie, waar Sharon Gesthuizen tot vorig jaar deel van uitmaakte, spant de kroon. In 2017 dienden de socialisten 335 moties in, 16 procent van het totaal. 190 van die moties (68 procent) werden verworpen. Coalitiepartij VVD diende 152 moties, waarvan 77 procent werd aangenomen. Gesthuizen: "de regering moet gevolg geven aan een motie, als dat niet gebeurt, heeft de Kamer zwaardere instrumenten ter beschikking, zoals de motie van afkeuring." VVD'er De Boer: "de minister kan een motie naast zich neerleggen en met redenen omkleedt zeggen: dat moet anders, of we kunnen het niet zo doen." Daarna is het volgens De Boer aan de Kamer om de minister daarover ter verantwoording te roepen.

Moties direct tweeten

Kamerleden maken dankbaar gebruik van de Debat Direct-app. Daarmee is meteen na de stemming in een oogopslag te zien of een motie is aangenomen en hoe de fracties hebben gestemd. En dat wordt door die Kamerleden volop gedeeld op Twitter. Betty de Boer: "je legt bloot welke partijen tegen hebben gestemd. Ook dat is een instrument van de Kamer. Dan kun je tegen een partij zeggen: zie je wel, jullie waren tegen." Gesthuizen merkt fijntjes op dat de oppositie met moties de vinger op deze plek kan leggen bij coalitiepartijen. Bijvoorbeeld door een motie in stemming te brengen die een coalitiepartner zou willen steunen, maar wat niet kan door het keurslijf van het regeerakkoord. "Dat hebben we de vorige periode heel vaak gedaan bij de PvdA, als het om asiel ging of het kinderpardon."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Kamer waarschuwt Poetin voor allerlaatste keer'

"Dan is er nog de feel good motie", aldus Betty Boer, "de Tweede Kamer waarschuwt president Poetin voor de allerlaatste keer. Dan zit Poetin echt trillend in het Kremlin af te wachten wat de Tweede Kamer gaat stemmen." Volgens het voormalig VVD-Kamerlid "is de motiedrift zo groot dat het instrument bot is geworden. Het is ondertussen een veelkoppig monster. Je ziet ministers een heel eind meebewegen, maar als de finish in zicht is, dan neemt hij toch een andere afslag en wordt de motie niet uitgevoerd." Inmiddels is dan al veel tijd verstreken en Kamerleden zijn dan alweer bezig met heel andere onderwerpen, zegt de Boer, "want de agenda is propvol." Gesthuizen vindt 3000 moties per jaar nog meevallen: "dat is 20 per Kamerlid. Bovendien: er zijn veel onderwerpen die om Kamervragen en moties schreeuwen."

Ster advertentie
Ster advertentie