appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Toename aantal patiënten Lyme: hoe te handelen bij een tekenbeet

ANP
maandag 16 april 2018 | NPO Radio 1 | Redactie

Het aantal patiënten met de ziekte van Lyme blijft toenemen. Volgens het RIVM zijn er vorig jaar 27.000 nieuwe gevallen bij gekomen, hierdoor is het aantal patiënten in de laatste twintig jaar verviervoudigd. 

Kees van den Wijngaard (RIVM) Lyme / teken

Onderzoeker van het RIVM Kees van den Wijngaard stelt dat de toename vermoedelijk komt door een toename van het aantal teken. Het beestje dat uitsluitend verantwoordelijk is voor het overdragen van de ziekte op mensen. 

Nu het warmer weer wordt moeten we volgens de onderzoeker alert blijven. "Het tekenseizoen is nu echt begonnen met dit weer. Het advies is: Ben je in het groen geweest? Controleer dan op tekenbeten en verwijder ze zo snel mogelijk."

Wat is de ziekte van Lyme (bron RIVM)

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je alleen via de beet van een besmette teek oplopen. De teek wordt besmet als hij bloed zuigt bij kleine (knaag)dieren of vogels die de bacterie bij zich kunnen dragen. Wanneer een teek later bloed van mensen zuigt, kan de bacterie op de mens overgedragen worden. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de bacterie bij zich.  

Volgens Wijngaard vormt Lyme een groot probleem, omdat het chronische klachten met zich mee kan brengen. "Mensen die chronische klachten houden hebben daar heel veel last van en dat willen proberen op te lossen." Daarom vraagt de onderzoeker ook mensen die de ziekte van Lyme hebben zich te melden op tekenradar.

Hoe controleer je op een tekenbeet

Niet geheel toevallig is het deze week dan ook de week van de teek. De teek is dus uitsluitend verantwoordelijk voor het overdragen van ziekte van Lyme en daarom is het handig te weten hoe je precies op een tekenbeet controleert. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
systematisch controleren op een tekenbeet

Hoe te handelen na een tekenbeet

  1. Wanneer je gebeten bent door een teek is het van belang zo snel mogelijk de teek te verwijderen.
  2. Noteer het moment van de beet en controleer drie maanden later of er een rode ring of plek zichtbaar is op de plaats van de beet. 
  3. Wanneer dit het geval is, neem dan contact op met de huisarts.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1