Binnenland

Wereldkampioene Blaak en Deen Valgren winnen Amstel Gold Race

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldkampioene Blaak en Deen Valgren winnen Amstel Gold Race

[NOS] Chantal Blaak heeft de Amstel Gold Race op haar naam geschreven. De wereldkampioene reed meer dan zestig kilometer in de kopgroep, sloeg haar slag op de laatste passage van de Cauberg en rekende in de sprint moeiteloos af met Lucinda Brand en Amanda Spratt. Bij de mannen was, na een fraaie zege in Omloop Het Nieuwsblad, de Deen Michael Valgren ook de beste in de Amstel Gold Race. Roman Kreuziger werd tweede, voor Enrico Gasparotto.

In de 116,9 kilometer slingerend door het Limburgse land kregen de vrouwen 17 pittige klimmetjes voor de kiezen. In tegenstelling tot de mannenkoers was de Cauberg bij de vrouwen wel de scherprechter. De vermaarde klim in Valkenburg moest vier keer worden bedwongen, waaronder ook diep in de finale op 2,6 kilometer van de finish in Berg en Terblijt.

Kopgroep

Op zo'n zestig kilometer van de finish brak het peloton in stukken op de Keutenberg. Kort daarna ontstond een kopgroep van acht rensters, onder wie wereldkampioene Chantal Blaak, Lucinda Brand en Riejanne Markus.In de kopgroep van naam, waartoe ook toppers als oud-wereldkampioene Giorgia Bronzini en de Finse Lotta Lepistö behoorden, waren vrijwel alle grote ploegen vertegenwoordigd en dus was de samenwerking aanvankelijk prima.

Blaak toont spierballen

Op de voorlaatste passage van de Cauberg schudde Blaak aan de boom en zag dat alleen de Amerikaanse Alexis Ryan een antwoord had op haar versnelling, In de afdaling wisten Lucinda Brand, Riejanne Markus, Amanda Spratt en Audrey Cordon-Ragot daarna nog aan te sluiten.

Achter de kopgroep meldden Blaaks ploeggenoten Anna van der Breggen en Amy Pieters, de leidster in de wereldbeker, zich aan kop van het peloton. Mede daardoor kwam er geen georganiseerde achtervolging op gang.

Blaak controleert en domineert

Op zo'n tien kilometer van de streep probeerde Markus weg te springen, maar de ijzersterke Blaak reed het gat moeiteloos dicht. Op de Cauberg liet de wereldkampioene het initiatief aan de anderen, vertrouwend op haar sprint.

Dat bleek een goede beslissing, want in de laatste meters liet ze medevluchters Brand en de Australische Spratt kansloos. Markus werd vierde.

Mannen: Riesebeek en Tankink lang vooraan

Negen vluchters, waaronder Oscar Riesebeek en Bram Tankink, kleurden de koers, totdat de favorieten zich manifesteerden in de spannende finale (met onder meer de Gulpenerberg, Kruisberg, Eyserbosweg, Keutenberg, Cauberg en Bemelerberg).

Na de Bemelerberg, met de top op 7 kilometer van de meet, resteerde een achttal. Een aanval van Kreuziger werd gepareerd door Valgren, die naar de zege sprintte.

Kort nadat koersdirecteur Leo van Vliet in Maastricht het startsein had gegeven voor de 263 kilometer Amstel Gold Race kwam de kopgroep van negen al tot stand. Riesebeek was de eerste aanvaller en na wat schermutselingen op de eerste heuvel (de Slingerberg) ging hij met Tankink, Willie Smit, Lawson Craddock, Matteo Bono, Preben Van Hecke, Edward Dunbar, Tsgabu Grmay en Marco Tizza aan de leiding.

De favorieten hielden zich lang rustig, maar in de pittige laatste 45 kilometer was het gedaan met de rust en deelde de ene kanshebber na de andere een plaagstoot uit.

Riesebeek geeft geen krimp

Gorka Izagirre probeerde op 35 km van de finish vergeefs de oversteek te maken en met nog 27 kilometer voor de wielen leidde een demarrage van Kreuziger en Gasparotto de spannende finale in. De Tsjech en de Italiaan sloten op 17 kilometer van de finish aan bij de resterende zes leiders, waar Riesebeek nog steeds geen krimp gaf.

Even later voegden Valgren, Alejandro Valverde, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Julian Alaphilippe, Tim Wellens, Jakob Fuglsang en Daryl Impey zich ook bij de vluchters.

Tijdens de laatste van de in totaal 35 beklimmingen, de Bemelerberg (met de top op 7 kilometer van de meet), ging Fuglsang in de aanval. De Deen kreeg opmerkelijk genoeg gezelschap van Riesebeek, maar dat was wel het laatste wapenfeit van de sterk rijdende renner van Roompot.

Valgren kiest hazenpad

Fuglsang werd teruggepakt, zag ook zijn tweede aanval mislukken en Wellens kwam evenmin weg. Een achttal bleef over. Na een mislukte aanval op 3 kilometer van de meet, koos Valgren even later weer het hazenpad. Nu wel met succes, want even later reed hij juichend over de finish.

Ster advertentie
Ster advertentie