Binnenland

Amerikaanse aanval 'symbolische speldenprik'

foto: Foto: NOSfoto: Foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse aanval 'symbolische speldenprik'

[NOS] Het Amerikaanse leger ondernam vannacht een militaire vergeldingsactie door raketten af te vuren op drie plekken die verband houden met opslag en ontwikkeling van chemische wapens in Syrië. "Het is een symbolische speldenprik", stelt Frans Osinga - hoogleraar militair operationele wetenschappen - in het Radio 1 Journaal.

"Vanuit militair strategisch perspectief zal er meer moeten gebeuren, wil het Westen invloed hebben op het verloop van de strijd in Syrië", aldus de luchtmacht-kolonel die werkt aan de Nederlandse Defensie Academie. Hij noemt de raketaanval "een symbolische actie, niet meer dan dat." "Dit heeft geen echte impact en leidt niet tot militair strategische veranderingen. Wil het Westen echt impact hebben, dan zal het niet bij 1 aanval moeten blijven."

Opgelucht

"De toon in Syrië is opgelucht: het is voorbij en het viel meeDit heeft weinig uitgehaald; dit doet ons niet veel pijn. Syrië had de plekken die zijn gebombardeerd al ontruimd en ze hadden hun spullen opgeborgen op Russische bases die niet zijn geraakt", aldus correspondent Lucas Waagmeester in het Radio 1 Journaal.

In 17 minuten tijd vuurden de Amerikanen - met steun van Engeland en Frankrijk - raketten af op drie doelen: een opslagruimte voor chemische wapens. in Homs, een commandocentrum in de buurt en een plek waar chemische wapens ontwikkeld zouden worden bij Damascus. Frankrijk had Rusland van tevoren op de hoogte gebracht van de vergeldingsactie, om escalatie te voorkomen.

Weloverwogen

Premier Rutte toont in een verklaring op Facebook begrip voor de militaire actie. "Nederland heeft begrip voor reactie van Amerika, Engeland en Frankrijk. Die is naar omstandigheden proportioneel en weloverwogen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Laars

"Het Westen staat in z'n recht om in te grijpen, omdat Assad alle regels aan zijn laars lapt", aldus de Franse minister van buitenlandse zaken vanochtend op een persconferentie. "Frankrijk kan niet toestaan dat het gebruik van chemische wapens normaal wordt."

Ster advertentie
Ster advertentie