Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Doe Maar neemt afscheid van publiek

foto: DoeMaar.nlfoto: DoeMaar.nl
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Doe Maar neemt afscheid van publiek

Sinds 1 Dag of 2, Belle Hélene, Nederwiet, Is Dit Alles, 1 Nacht Alleen: iedereen kan wel een lied van Doe Maar meeblèren. Het was zonder twijfel een van de meest populaire Nederlandse bands ooit en drukte een dikke stempel op de 'Nederpop', met hun mix van reggae, ska en pop. In 1984 kwam er een (voorlopig) einde aan de band en op deze dag in dat jaar werd het laatste afscheidsconcert gespeeld.

Het succes leek de band op te hebben gebroken. Enerzijds voelde het bevreemdend dat jonge kinderen teksten als Je loopt je lul achterna voluit meezongen (zo zei Vrienten in de documentaire Is Dit Alles in 2013), anderzijds waren er spanningen over het geld. Zo vond Vrienten dat de royalty's over de hele band eerlijk verdeeld moesten worden, terwijl Ernst Jansz, de andere zanger, dat onzin vond.

De sfeer sloeg om, wat ook terugkwam in de muziek. De nummers van het vijfde album werden depressiever van aard.

Laten we er maar mee stoppen, opperde Vrienten in de winter van '84, waarmee het naderende einde definitief werd gemaakt. Een klap voor de fans en groot nieuws in de media. Zelfs het NOS Achtuurjournaal berichtte erover. De band sloot het tijdperk-Doe Maar af met een groot afscheidsconcert en een verzamelalbum.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Echt weg zijn de Doe Maar-leden nooit geweest. Er verschenen nog diverse reünies, een heuse musical, verschillende albums, festivaloptredens en concerten in de Ziggo Dome. Komend najaar viert de band haar 40-jarige jubileum met de clubtour 'Er verandert NIX'.

Ernst Jansz over zijn nieuwe album De Neerkant

Ster advertentie
Ster advertentie