Binnenland

Excelsior buigt achterstand om op weg naar beste puntentotaal sinds 1984/85

2. Excelsior buigt achterstand om op weg naar beste puntentotaal sinds 1984/85

Na vijftien minuten leek het op Kralingen weer hetzelfde oude liedje te worden. Fran Sol maakte namens Willem II de 0-1, waarmee hij de eerste Spanjaard werd met een seizoenstotaal van zestien in een Eredivisieseizoen.

Naast de veel scorende spits om nog 75 minuten tegen te voetballen, kon Excelsior ook de strijd aanbinden met een frustrerende statistiek: De laatste twaalf thuisduels waarin het op achterstand was gekomen in de Eredivisie had het namelijk niet weten te winnen (G2, V10). Dankzij een strafschop van Luigi Bruins en een prachtige hakbal van Stanley Elbers stond er echter na negentig minuten toch een overwinning voor Excelsior op het scorebord.

Afgezien van het wegwerken van een ongewilde reeks (de laatste overwinning na achterstand in eigen huis dateerde van november 2016, 3-2 tegen Sparta), zetten de mannen van Mitchell van der Gaag ook nog een positief record neer. Met 38 punten uit 30 wedstrijden is 2017/18 nu al het beste seizoen voor de Kralingers sinds de invoering van het driepuntensysteem in 1995/96.

De laatste keer dat Excelsior, wanneer er drie punten voor een overwinning wordt gerekend, meer punten had in de Eredivisie was in 1984/85 (39 - W9, G12, V13). Met nog vier duels te gaan lijkt de weg op het beste seizoen ooit ingezet: Daarvoor voldoen acht punten, aangezien er in 1982/83 omgerekend 45 punten werden behaald.

Comeback PSV

Na iets meer dan een uur spelen in Alkmaar leek er nog wat spanning in de titelrace terug te keren. Wout Weghorst had met zijn veertiende en vijftiende treffer van dit seizoen AZ op een 2-0 voorsprong tegen koploper PSV gezet. Daarmee verbeterde de spits van AZ zijn persoonlijk doelpuntenrecord in een Eredivisieseizoen uit 2016/17 (13 treffers). PSV had tot dat moment ook zo goed als niet in de melk te brokkelen. In de eerste 65 minuten van dit duel kwamen de Eindhovenaren tot geen enkel schot op doel (9 schoten in totaal).

Daarna kantelde de wedstrijd totaal, AZ wist geen schot meer te lossen terwijl PSV met negen schoten (6 op doel) vol op jacht ging naar doelpunten. Uiteindelijk kwamen de Eindhovenaren binnen vijf minuten drie keer tot scoren, dat was voor het eerst sinds 28 augustus 2011 (toen tegen Excelsior).

Gastón Pereiro, die verantwoordelijk was voor de aansluitingstreffer, maakte zijn vierde competitiedoelpunt tegen AZ (1 assist). De Uruguyaan staat nu op meer treffers tegen de Alkmaarders dan tegen elk ander team in de Eredivisie. Vervolgens gleed Hirving Lozano slim door bij AZ-doelman Marco Bizot waardoor hij de eerste PSV’er werd die in zijn debuutseizoen in de Eredivisie tot vijftien doelpunten kwam sinds Mateja Kezman in het seizoen 2000/01.

Met een enigszins discutabele strafschop maakte PSV de comeback compleet. Voor de tiende keer dit Eredivisieseizoen was PSV trefzeker uit een strafschop, in slechts drie seizoenen maakte een team ooit meer treffers vanaf de strafschopstip.

Daardoor liep AZ tegen een ongewenst unicum aan: voor het eerst ooit verloren de Alkmaarders een Eredivisieduel waarin de ploeg op een voorsprong van twee treffers stond. PSV bracht het eigen puntentotaal na dertig wedstrijden naar 77, slechts twee keer had PSV (omgerekend naar het driepuntensysteem) meer punten na zoveel wedstrijden (79 in 1987/88 en 2004/05). De Eindhovenaren zullen hopen dat het opgewekte vertrouwen na deze comeback meegenomen wordt naar volgende week zondag, als de landstitel in eigen huis veroverd kan worden tegen rivaal Ajax.

Kansenregen Ajax levert slechts één goal op

Het bleef billenknijpen voor de Ajax-fans, maar dankzij de treffer van David Neres won Ajax zondag met minimaal verschil van Heracles Almelo. Wat het meest bleef hangen van de wedstrijd was het grote aantal kansen van de thuisploeg.

De statistieken schetsen een vrij eenzijdige middag in de Arena: Ajax loste 35 schoten, terwijl Heracles daar slechts vier pogingen tegenover stelde. Het was voor de Amsterdammers de eerste keer in meer dan zes jaar dat ze zo vaak schoten in een Eredivisiewedstrijd. Toevallig was op 1 april 2012 ook Heracles Almelo die het slachtoffer was van 35 schoten van Amsterdamse makelij. Ondanks de regen aan doelpogingen in de lentezon kon het thuispubliek dus maar één keer juichen.

De laatste keer dat een Eredivisieploeg zo vaak schoot en maximaal één keer tot scoren kwam was in augustus 2016, toen PSV 37 schoten loste tegen FC Groningen zonder ook maar één keer het doel te vinden. Heracles Almelo maakte het doelman André Onana ondertussen niet bepaald lastig: geen van de vier pogingen ging tussen de palen, iets dat de Almeloërs voor het laatst in januari 2016 overkwam. Toeval of niet: de tegenstander was toen ook Ajax.

De speler met de meeste schoten was spits Klaas-Jan Huntelaar, maar ook hij had moeite het doel te vinden: geen van zijn zeven pogingen was tussen de palen. Aan Huntelaar en Ajax dus om het vizier op scherp te zetten in aanloop naar de topper tegen PSV, waar de kansen ongetwijfeld schaarser zullen zijn.