Binnenland
NOS

De Dag #42: Regeringspartijen toch niet voor 'naming and shaming' uitzendbureaus

foto: ANP/NOSfoto: ANP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Dag #42: Regeringspartijen toch niet voor 'naming and shaming' uitzendbureaus

Uitzendbureaus die zonder schroom meewerken aan het uitsluiten van allochtonen of andere discriminerende maatregelen hoeven van de overheid toch niet met de billen bloot. Hun namen worden niet bekend gemaakt, blijkt uit navraag van de NOS. "Het probleem van discriminerende uitzendbureau’s is al meerdere keren aangetoond. Steeds beloven politici maatregelen maar als het puntje bij paaltje komt, krabbelen ze terug", zegt NOS-verslaggever Marleen de Rooy in De Dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens de Rooy is dit deels te verklaren doordat het ingewikkeld is om op te treden. "Als je regeringspartijen concreet vraagt wat ze gaan doen, weet niemand wie de controle uitvoert, hoe het werkt of wie meer macht moet krijgen."

Het ministerie van Sociale Zaken zegt dat het juridisch niet mogelijk is een beleid van 'naming and shaming' in te voeren, tenzij er een individuele veroordeling is uitgesproken door de rechter. Die uitspraak wordt dan openbaar. "Dit is bij een uitzendbureau echter nog nooit gebeurd, omdat nauwelijks door een niet ingehuurde uitzendkracht te bewijzen is dat er sprake was van discriminatie."

Maar er lijkt meer in het spel. Oppositiepartijen wijzen op lobbyende uitzendbureau’s. De Rooy: "De uitzendbranche is een grote branche. Zij zitten niet te wachten op een naming en shaming of extra bevoegdheden van de inspectie SZW [voorheen Arbeidsinspectie, red.]."

Verder in De Dag

De Vlaamse harten kloppen sneller en sneller want zondag is het startschot voor de Ronde van Vlaanderen. In De Dag een gesprek met journalist en wielerfanaat Camiel van Houdt van De Nieuws BV.

Wat doe je bij de Paasboodschappen in je mandje? De kans is groot dat dit meer A-merken zijn. En dat is een trend, vertelt economieredacteur Nik Wouters van NOS.

Hoe, wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie