Binnenland
NOSNTR

'Doorbraak Hawking niet groot genoeg voor Nobelprijs'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Doorbraak Hawking niet groot genoeg voor Nobelprijs'

De kans dat de onlangs overleden Stephen Hawking alsnog een Nobelprijs krijgt voor een artikel dat hij vlak voor zijn dood schreef, is niet zo groot. Dat zei Stefan Vandoren, theoretisch Fysicus aan de Universiteit Utrecht in Nieuws & Co. "Het artikel is niet echt een grote doorbraak, maar het is wel weer een stapje voorwaarts in een groter onderzoeksprogramma."

'Doorbraak niet groot genoeg voor Nobelprijs'

Net voor zijn dood voltooide Hawking een artikel, dat volgens de Britse krant The Sunday Times mogelijk zijn belangrijkste nalatenschap is voor de mensheid. Hij deed dat samen met zijn Belgische collega Thomas Hertog, met wie hij jarenlang heeft samengewerkt.

Volgens Vandoren gaat het vooral om een update. "Het oorspronkelijke artikel is al bijna een jaar oud. Vooral zijn mede-auteur heeft een aantal aanpassingen gedaan. Ze hebben daarin een betere onderbouwing gegeven", zei hij.

Hawking publiceerde in 1983 met zijn Amerikaanse collega James Hartle de theorie over de oerknal en het ontstaan van het alsmaar uitdijende heelal. Die theorie leidde tot het inzicht dat er niet een universum is, maar dat er meer universums moeten zijn. Die zouden een achtergrondstraling in het heelal veroorzaken.

In het onlangs voltooide artikel beschrijven Hawking en Hertog hoe, met behulp van een ruimteschip, die straling zou kunnen worden gemeten enzo het bewijs kan worden geleverd voor het bestaan van een 'multiversum'.

Vandoren heeft veel waardering voor Hawking. "Als je het hele werk van hem naast elkaar legt, is het wel van zo'n statuur dat hij een Nobelprijs zou verdienen, maar in de wil van Alfred Nobel stond dat een theorie wel testbaar en meetbaar moet zijn. Daar had hij helaas de tijd niet meer voor."

Ster advertentie
Ster advertentie