Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Formule 1 en grutto

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Formule 1 en grutto

OVT legt vandaag de schenking van Kadhafi aan Sarkozy onder de loep. Door de dag heen is er aandacht voor de Formule 1 en bij De Perstribune gaan ze het gesprek aan met de oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Gerard van der Wulp. Ook is schaatsster van het jaar Jorien Ter Mors te gast. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Wakker worden

Liefhebbers van Vroege Vogels heten de grutto welkom met een speciale uitzending vanuit Friesland. Onze nationale weidevogel is weer terug vanuit Afrika, en dat moet gevierd worden. De grutto staat symbool voor de brede bezorgdheid over het veranderende platteland, waarin steeds minder natuur is te vinden. In Friesland zijn tal van vernieuwende initiatieven om de terugloop van de grutto te keren. Vroege Vogels doet daar verslag van vanuit het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in het weidevogelgebied Skrok bij Wommels.

Max Verstappen

Tijdens de uitzending van Vroege Vogels wordt ook geschakeld met Melbourne waar om 07.10 uur de eerste Formule 1-race van dit seizoen start, met onze favoriet Max Verstappen. Later in De Perstribune wordt de impact besproken van Formule 1 op de Nederlandse media. En uiteraard besteedt Langs de Lijn vanaf 14.00 uur ook aandacht aan de start van het nieuwe seizoen.

Kadhafi’s hersteloperatie

Mohammed Kadhafi was deze week ineens weer nieuws. Hij zou 50 miljoen hebben gedoneerd aan de verkiezingscampagne van Sarkozy, die in 2007 tot president van Frankrijk werd gekozen. De latere president van Frankrijk ontving datzelfde jaar Kadhafi met kamelen en tent in de paleistuinen van het Élysée.

Maar waarom schonk Kadhafi zo ruimhartig aan de conservatief Sarkozy? Het moet te maken hebben met de imago-hersteloperatie die de dictator na de betrokkenheid bij de aanslag bij Lockerbie inzette. Want sinds die aanslag, waarbij 270 doden vielen, was Kadhafi in het westen een paria. Arabist Leo Kwarten is te gast bij OVT, vanaf 10.00 uur op NPO Radio 1.

Schaatsster van het jaar

Te gast in het eerste uur van De Perstribune, vanaf 12.00 uur, is Gerard van der Wulp. Hij is oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal, voormalig correspondent in Washington en voormalig directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook is hij de vader van Xander van der Wulp, die bij het NOS Journaal de familie-eer hoog houdt.

Jorien ter Mors, te gast in het tweede uur van De Perstribune, is deze week verkozen tot schaatsster van het jaar. Ze keerde van de Spelen uit Pyeongchang terug met een gouden medaille op de duizend meter én met een bronzen medaille op de relay bij het shorttrack. En passant werd ze in China ook nog wereldkampioen sprint.

Segregatie

Meediscussiëren met Kwesties, dit kan tussen 20.00 en 21.00 uur. Voor vandaag staat onder andere segregatie van middelbare scholen in Rotterdam Zuid op de planning en de situatie van thuiszitters in Almere.

Meediscussiëren kan, door een bericht te sturen tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-app of -site.

Ster advertentie
Ster advertentie