Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Amerika rolt weer lallend de kroeg uit

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Amerika rolt weer lallend de kroeg uit

Het was één van zijn eerste dagen als president: op 22 maart 1933 maakte Franklin D. Roosevelt een einde aan de drooglegging van de Verenigde Staten.

Bier, wijn, whisky en rum leverden alleen maar huiselijk geweld, werkloosheid en andere sociale problemen op. Dat was het argument waarmee Amerika in 1920 werd drooggelegd. In 1916 telde het land nog 1300 brouwerijen, tien jaar later was daar niets meer van over.

Maar het wegvagen van de legale drankindustrie had een ongewenste bijwerking. De illegale drankhandel nam grote vormen aan. Zogenoemde rum runners smokkelden drank uit buurlanden en drank werd weggenomen bij kerken en apotheken, waar nog wel alcohol mocht worden geschonken. Illegale stokerijen en café’s doken overal op. Criminele bendes verdienden geld als water aan de drooglegging.

Die negatieve gevolgen ontgingen ook de voorstanders van alcoholvrij Amerika niet. Na 1925 ontstond steeds meer twijfel en daalde de steun voor het overheidsbeleid. Roosevelt maakte al tijdens zijn presidentscampagne bekend dat hij korte metten wilde maken met de drooglegging.

Precies 85 jaar geleden voegde hij daad bij woord.

Ster advertentie
Ster advertentie