Binnenland

Eerste uitslagen: ruim 70 procent van de stemmen voor Poetin

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste uitslagen: ruim 70 procent van de stemmen voor Poetin

[NOS] De eerste prognoses van de presidentsverkiezingen in Rusland wijzen op een grote overwinning voor zittend president Poetin. Volgens persbureau TASS is inmiddels 40 procent van de stemmen geteld en krijgt Poetin 74,2 procent van de stemmen. Dat is meer dan in 2012 toen 64 procent van de kiezers hem steunde.

Eerste uitslagen: ruim 70 procent van de stemmen voor Poetin

Ook de opkomst is belangrijk. Poetin wil een ruim mandaat van de kiezer en hoopte op een hoge opkomst. Volgens TASS heeft 63,7 procent van de Russische kiezers gestemd. Er waren 97.000 stembureaus en ongeveer 110 miljoen stemgerechtigden.

Dat Poetin voor de vierde keer een termijn van zes jaar als president zou winnen, stond al lang vast. De vraag was alleen nog hoe groot zijn overwinning zou zijn. Van de overige kandidaten krijgt de communist Pavel Groedinin de meeste stemmen, zo'n 16 procent. De overige zes kandidaten komen niet boven de 7 procent uit.

Geen kans voor oppositie

Er zijn verschillende gevallen van verkiezingsfraude gemeld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er geen zaken gerapporteerd die van invloed kunnen zijn op de uitslag.

Poetins belangrijkste tegenstander, oppositieleider Alexei Navalny, was uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Hij werd verschillende keren veroordeeld, onder meer voor het verduisteren van een partij hout en het houden van politieke bijeenkomsten zonder toestemming.

Volgens Navalny waren de veroordelingen politiek gemotiveerd en probeerde het Kremlin zo zijn ambities te dwarsbomen. Hij had opgeroepen de verkiezingen te boycotten.

De verkiezingsdatum valt samen met de herdenking van de annexatie van de Krim door Rusland, vier jaar geleden.

Poetin leidt Rusland al sinds 2000. Hij was tot 2008 president, daarna vier jaar premier onder president Medvedev en sinds 2012 weer president. Volgens de Russische wet kan hij na de komende termijn, die duurt tot 2024, niet nog een keer president worden.

Luister naar NPO Radio 1 voor de laatste updates en volg NOS.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie