Binnenland
BNNVARA

Tunnelvisie in de gemeenteraad

foto: Foto: Marinus Israëlfoto: Foto: Marinus Israël
  1. Nieuwschevron right
  2. Tunnelvisie in de gemeenteraad

De dag des oordeels nadert voor de nummer acht van het CDA Katwijk. Politiek redacteur David van der Wilde volgt Jonathan de Mooij in zijn missie om met voorkeursstemmen de raad in te komen.

“Nou, laat ik zeggen 25 procent.” Jonathan schat zijn kansen in om woensdag gekozen te worden. “Deze week zei zelfs iemand die ik niet kende dat hij op de nummer acht ging stemmen. Dat ben ik! Mooi toch?” Jonathan de Mooij ziet dat zijn jacht op voorkeursstemmen vruchten begint af te werpen. Hij wordt herkend op straat, kreeg een persbericht in huis-aan-huisblad De Rijnsburger gepubliceerd en was zelfs twee seconden in Nieuwsuur te zien.

Maar de tijd dringt, de dag des oordeels nadert. Woensdag is het al zo ver. Dan liggen de rode potloden scherp geslepen klaar in de stemhokjes. Spannend voor iedere politicus, maar voor de nummer acht van het CDA Katwijk in het bijzonder. Hij heeft ongeveer 250 voorkeursstemmen nodig. De komende dagen zijn daarom zelfs vrij genomen om nog die laatste kiezers voor zich te winnen.

Reservebank

De Mooij wil de raad in om zelf verantwoordelijkheid te dragen. De afgelopen jaren zat hij letterlijk op de reservebank. Hij stond op de shortlist om vertrekkende CDA-raadsleden te vervangen en deed dienst als steunraadslid. Dat wil zeggen dat hij fractie- en raadsvergaderingen bijwoonde en waar mogelijk een helpende hand toe stak. Eigenlijk mocht hij alles doen, behalve vragenstellen, mee debatteren of stemmen. Na vijf jaar aan de zijlijn wil hij zelf een zetel onder de billen.

Tot nu toe zit hij bij raadsvergaderingen steevast op de oude Katwijkse Burgermeestersstoel. Vaak kwam hij als eerste de raadszaal binnen en koos dan zijn vaste plek op de publieke tribune, die eikenhouten troon rechts in de zaal. De beste plek volgens Jonathan, “omdat je daar mimiek van zowel wethouders als raadsleden kunt lezen”. Als bij binnenkomst iemand anders op die stoel zat, werd zelfs gevraagd of De Mooij niet liever op zijn eigen plek zou zitten.

Tunnelvisie

Tijdens de bijgewoonde vergaderingen raakte Jonathan overtuigd dat hij van meerwaarde is. Hij zag hoe er werd beslist over een verdiepte snelweg, de N206. Daar wordt een soort open tunnel voor aangelegd door Katwijk. In de plannen van nu zit er een klein hoogteverschil in de route. “Daardoor moeten er waarschijnlijk lelijke geluidsschermen geplaatst worden, dat had ik kunnen voorkomen met mijn technische achtergrond. Ik heb daar dan toch net een andere visie op dan de rest van de raad.”

Verder baalt De Mooij van het zwembadbesluit dat de afgelopen raadsperiode werd genomen. Liever had hij een bad van 50 in plaats van 35 meter gezien. Daarnaast heeft hij zijn hart aan duurzaamheid verpand. Hij ziet tal van mogelijkheden om Katwijk groener te krijgen. Met die inzichten hoopt hij zijn gemeente mooier te kunnen maken.

De teleurstelling was dan ook groot toen hij van zijn plek op de lijst hoorde. Als nummer acht lijkt hij de raad net niet te halen. Tien procent kans op een zetel, dichtte hij zich op dat moment toe. Nu, maanden later en een persoonlijke campagne verder, is hij iets optimistischer. Hij heeft de afgelopen week veel geflyerd en iedere avond tot diep in de nacht op Facebook de dialoog met de kiezer gezocht. Inmiddels schat hij zijn kansen iets hoger in, op 25 procent misschien.

Campagne perikelen

Het optimisme komt van harde statistieken en praktijkervaring. Jonathan ziet dat zijn Facebook-pagina steeds beter bekeken wordt. Honderden Katwijkers per dag zien zijn berichten. Daarnaast is er het straatsucces. Met de hulp van verschillende vrienden en familie is er fanatiek geflyerd. Zo’n 1200 honderd folders deelde hij al uit. De gevolgen zijn duidelijk, steeds vaker wordt hij door wildvreemden aangesproken over de lokale politiek.

Zo lijkt de wind in de rug te staan. Maar er zijn ook onenigheden, met campagnestrateeg Marinus bijvoorbeeld. Hij wil dat Jonathan “events” gaat doen. Hij zou met mensen in gesprek moeten en speciale ontmoetingsavonden moeten organiseren. Jonathan ziet daar geen heil in en wijst op praktische bezwaren. Die avonden komen er dus niet. Marinus, die zelf nog niet heeft geholpen met flyeren, vindt het jammer dat maar weinig met zijn adviezen wordt gedaan.

Om toch de raad in te komen heeft Jonathan de maandag en dinsdag vrij genomen. Woensdagavond, bij de verkiezingsuitslag, zal voor hem waarschijnlijk weinig duidelijk worden. Die avond worden alleen de zetelaantallen bekend. Overigens is campagnestrateeg Marinus daar niet bij, hij gaat die dag wintersporten. Pas vrijdag, als de kiesraad de processen verbaal op maakt wordt er meer duidelijk voor Jonathan. Tot die tijd blijft het campaignen en nagelbijten.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV en volgt de persoonlijke campagne van Jonathan de Mooij van het CDA Katwijk.

Aflevering 1: Met Buma op de foto
Aflevering 2: Spanning en tegenvallers tijdens de campagne

Ster advertentie
Ster advertentie