Binnenland
AVROTROS

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: De kwestie integriteit in Brunssum

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenteraadsverkiezingen 2018: De kwestie integriteit in Brunssum

De kwestie Jo Palmen. Eind vorig jaar was de wethouder in het Zuid-Limburgse Brunssum landelijk nieuws, Volgens de burgemeester van de gemeente, en de minister, zou Palmen niet integer zijn. Een tweede rapport concludeert juist dat Palmen geen integriteitsrisico vormt. Intussen blijft Palmen mateloos populair. Naast zijn partij zijn in Brunssum momenteel nóg drie lokale partijen aan de macht. Integriteit van bestuur, maar ook wietcriminaliteit en het feit dat 10 procent van de inwoners onder de armoedegrens leeft: het zijn belangrijke thema's voor de verkiezingen in Brunssum dit jaar.

Hoeveel glans heeft de 'Parel van de Mijnstreek' nog na alles waar de stad over in het nieuws was?

EenVandaag gaat 'lokaal' tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. We duiken in de thema’s waar het plaatselijk écht om gaat. In vier afleveringen doen Harm van Atteveld en Emile Vaessen verslag vanuit de gemeente Brunssum, en gaan zij in gesprek met inwoners en betrokkenen over de onderwerpen die lokaal spelen.

Aflevering 1: Verkiesbaar na hennepplantage

Rob Rook werd veroordeeld voor een hennepplantage in zijn huis, maar staat toch op de lijst voor de Brunssumse Christen Democraten, een gevestigde lokale partij in Brunssum. Harm van Atteveld gaat op campagne met de BCD. Waar gaan de verkiezingen over en waarom hoeft een hennepveroordeling een raadslidmaatschap niet in de weg te staan?

Aflevering 2: Wietcriminaliteit

300 meldingen per jaar bij 'Meld Misdaad Anoniem' op een bevolking van 30.000 inwoners: in Brunssum gaan die meldingen vaak over wiet. Wijkagent Frank Straver en René Haanen van het hennepteam laten zien waar die wietcriminaliteit aan de oppervlakte komt.

Aflevering 3: De kwestie Palmen

Wethouder Jo Palmen van Burger Belangen Brunssum is waarschijnlijk de beroemdste inwoner van Brunssum. Oorzaak is de integriteitsaffaire rondom hem van eind vorig jaar. Harm van Atteveld zoekt Palmen op in het gemeentehuis van Brunssum, waar hij al 40 jaar een wekelijks inloopspreekuur houdt.

Wethouder Palmen was ook te gast in een speciale live uitzending van EenVandaag, waar hij reageerde op alle commotie rond zijn persoon. Ook zijn collega's van de lokale VVD en PvdA deden dat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aflevering 4: Consuminderen

Verslaggever Emile Vaessen is in het Consuminderhuis in Landgraaf. Mensen kunnen daar kleding en spullen brengen, voor mensen die het minder hebben. Mensen kunnen ook langskomen om te leren wat zij met minder geld kunnen doen, en om hun leven weer op te bouwen.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. In de weken voor 21 maart doet het programma verschillende plaatsen in het land aan, in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie