Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: eredivisie en de vrouw die Poetin wil verslaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: eredivisie en de vrouw die Poetin wil verslaan

Deze zondag is er op NPO Radio1 aandacht voor sport, in de vorm van eredivisievoetbal en het WK shorttrack. Verder gaat OVT in op het verschil tussen Amerikaans en Europees populisme en komt Victoria Koblenko spreken over haar documentaire De vrouw die Poetin wil verslaan.

Antigeschiedenis van populisme

Populisme is in Nederland en Europa een beladen woord. Want bij populisten wordt algauw gedacht aan een geschiedenis van stampende laarzen, zwaaiende vaandels en vooral veel georganiseerde en aangemaakte volkse woede. Dat in Amerika populisme een heel ander, beter imago heeft, werd in 2016 duidelijk op het moment dat Obama een groep Europese journalisten vroeg "wat ze toch bedoelden met dat woord populisme", waarom het steeds als negatieve term werd gebruikt.

Historicus Anton Jager schreef een Kleine antigeschiedenis van het populisme. Hij legt bij OVT uit waarom men in Amerika anders kijkt naar populisten dan in Europa. Het programma beluister je vanaf 10.00 uur.

Zondag sportdag

Langs de Lijn verzorgt vandaag weer vanaf 14.00 uur verslag vanaf de voetbalvelden in Nederland. En in Canada staan er veel finales op het programma van het WK shorttrack. Sjinkie Knegt behaalde slechts één finale in Pyeongchang en was daardoor zwaar teleurgesteld. Later vandaag weten we of hij ditmaal tevreden de schaatsbaan verlaat.

In Nederland staat er zoals gewoonlijk weer voetbal op het programma. De spanning is vooral te vinden aan de onderkant van de ranglijst. Hekkensluiter Roda JC hoopt zich in Breda te verzekeren van drie punten om onder andere Sparta bij te blijven. De Rotterdammers ontvangen op hun Kasteel de nummer twee Ajax.

Eredivisie

12.30 uur AZ - FC Groningen | Verslag: Chris Wobben
14.30 uur Sparta Rotterdam - Ajax | Verslag: Arman Avsaroglu
14.30 uur NAC Breda - Roda JC | Verslag: Andy Houtkamp
16.45 uur PEC Zwolle - Feyenoord | Verslag: Frank Wielaard

Poetin vs Vrouw

Victoria Koblenko is vanaf het middaguur de eerste gast bij De Perstribune, Koblenko is vooral bekend als actrice (onder meer van GTST en Vuurzee), programmamaker én politicologe. Vandaag is van haar hand de documentaire De vrouw die Poetin wil verslaan, die ze maakte met het oog op de Russische presidentsverkiezingen, te zien bij NPO2.

John den Braber, te gast in het tweede uur van De Perstribune, is voormalig wielrenner. Vooral als amateur maakte hij grote indruk; met tal van zeges in Olympia's Ronde. In 1993 werd hij nationaal kampioen bij de amateurs. Den Braber nam twee keer deel aan de Spelen, in 1992 en 2000. Tegenwoordig is hij muziekjournalist.

Verder vandaag

Reporter Radio komt om 19.00 uur met reportages vanuit drie regio's. De programmamakers namen een kijkje in het Limburgse Brunssum waar al meer dan twintig jaar een verziekt politiek klimaat heerst. Verder wilden ze weten wat er allemaal speelde in Arnhem en ten slotte wordt ook Rotterdam behandeld. Daar woedt een fel debat tussen voor- en tegenstanders van het woonbeleid.

En aan het einde van deze zondag is er bij Met het Oog op Morgen aandacht voor Het antirimpelcomplex. Robin van Wechem komt langs om te praten over haar boek waarin zij de ware werking van de cosmetica-industrie behandelt. Fabrikanten beloven 'een eeuwige jeugd', terwijl ze met hun producten juist het herstellende vermogen van de huid verstoren.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie