Binnenland
NOS

Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht

Een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen een slechte nachtrust. Ze hebben moeite met in slaap vallen, slapen slecht door of worden te vroeg wakker, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij 10 procent van de mensen zijn de slaapproblemen ernstig.

De helft van de mensen die slecht slapen, wordt daardoor belemmerd in hun dagelijkse functioneren. Ze kunnen zich niet goed concentreren, zijn vergeetachtig of hebben een slecht humeur.

Tanja Traag over de slaapcijfers

Mensen met hoge inkomens vatten makkelijker de slaap dan mensen met lagere inkomens. Dat kan ermee te maken hebben dat laagverdieners gemiddeld ongezonder zijn: ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn drie keer vaker psychisch ongezond.

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer slaapproblemen. 28 procent van de 75-plussers heeft moeite met slapen, tegenover 8 procent van de 12 tot 16-jarigen.

Ook slapen vrouwen slechter dan mannen. 25 procent van de vrouwen zegt slaapproblemen te hebben. Bij mannen is dat 15 procent.

Matthijs Holtrop doet verslag vanuit een slaapcentrum

Slaapexpert Els van der Helm in 1 op 1

Wat voor inlvoed heeft slecht slapen op bijvoorbeeld je gemoedstoestand, leiderschap en je seksleven? Op Wereld Slaapdag is slaapexpert Els van der Helm te gast bij het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Luister mee vanaf 11.30 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie