Binnenland
NOS

Podcast #DeDag: hoe het Russische parlement een stempelmachine werd

foto: EPA/NOSfoto: EPA/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: hoe het Russische parlement een stempelmachine werd

Het moet gek lopen wil Vladimir Poetin morgen niet meteen tijdens de eerste ronde van de Russische presidentsverkiezingen worden herkozen voor het hoogste ambt van het land.

Poetin is al achttien jaar aan de macht als president en was ook even premier. Voorlopig is hij niet van plan om de touwtjes uit handen te geven. "Hij heeft kunnen voorkomen dat er echte oppositie in het parlement kon komen", zegt Ruslandkenner Hubert Smeets. "Je zou dus kunnen zeggen dat hij de politiek in Rusland heeft afgeschaft."

De enige serieuze opponent van Poetin, Aleksej Navalny, wordt zo ongeveer elke maand opgepakt, om te voorkomen dat hij concurrentie wordt voor de huidige president. "Poetin moet in de eerste ronde al winnen. Een tweede ronde zou een afgang zijn."

In De Dag legt Smeets uit hoe Poetin zijn vaderland op de knieën zag na de val van de muur en hoe hij vastberaden werd om van zijn Rusland weer een trots land te maken waar hij het voor het zeggen heeft. "En dat is gelukt, Rusland is volstrekt terug op het wereldtoneel. Dat merken we elke dag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verder in De Dag:

We praten ook met natuurkundige Thomas Hertog van KU Leuven. Hij werkte lang samen met Stephen Hawking, die afgelopen nacht overleed. De natuurkundige blikt terug op zijn komische sollicitatiegesprek voor Hawkings team. "Zijn secretaresse rolde een tv-toestel binnen met de dringende vraag of Hawking een preview kon bekijken van de Simpsons, waarin hij figureerde", vertelt Hertog lachend. "Dus daar zat ik dan tijdens mijn sollicitatie samen met Hawking naar die preview te kijken."

En steeds meer mensen wisselen van baan. Naar verhouding komt dat bij jongeren tussen 15 en 25 jaar vaker voor. In De Dag horen we het verhaal van Björn Herwig uit Veghel. Hij werkt nu bij de Efteling.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie