appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Bijna miljoen mensen wisselden vorig jaar van beroep

NOS/Jeroen Schutijser
woensdag 14 maart 2018 | NOS | Redactie

Steeds meer mensen wisselen van beroep. Vorig jaar kozen 937.000 mensen tussen de 15 en 75 jaar voor iets anders, meldt het CBS.

Van keuken naar frontoffice

Björn Herwig (23 jaar) uit Veghel stond een aantal jaren in de keuken, in een soort dorpsrestaurant op de Markt in Uden. "Het was hard werken daar. Op zich is daar niks tegen, maar het was toch niet wat ik zocht. Het werk dat ik nu doe, daar heb ik voor gestudeerd. Ik werk op de frontoffice in een hotel van De Efteling, zeg maar op de receptie van het hotel. Ik ontvang de gasten."

Björn vindt het een "onwijs gave baan", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De verschillen tussen een dorpsrestaurant en een megabedrijf hier in Kaatsheuvel - met 3000 medewerkers - is ongelooflijk groot."

Hij raadt mensen aan om hun hart te volgen. "Als je iets anders wilt doen, doe het. Ook al lukt het niet helemaal, je leert er toch ontzettend veel van. Dan is het een goede les."

Wisselen

Bijna een derde van de beroepswisselaars is jonger dan 25 jaar. Daardoor gaat het deels ook om mensen die van bijbaan wisselden. Bij mensen ouder dan 25 kozen vaker hogeropgeleiden voor iets anders: 11 procent. Bij lageropgeleiden was dat 6 procent.

Twee derde van de wisselaars pakte een heel ander vak op. Daarvan werkten negen op de tien mensen in de dienstverlening. Binnen de zorg wisselden mensen relatief vaak van baan, bijvoorbeeld van verpleegkundige naar gespecialiseerd verpleegkundige.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1