appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Natuurkundige Stephen Hawking overleden (76)

ANP
woensdag 14 maart 2018 | NOS | Redactie

De Britse natuurkundige, wiskundige en kosmoloog Stephen Hawking is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij werd 76 jaar oud. Hawking wordt gezien als één van de grootste wetenschappers van deze tijd.

Natuurkundige Stephen Hawking (76) overleden

In een verklaring laat de familie weten diep bedroefd te zijn. "Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man wiens werk en nalatenschap nog vele jaren zullen voortleven."

Hawking werd vooral bekend door zijn onderzoek naar zwarte gaten, plaatsen in het heelal met heel veel zwaartekracht waar niets uit kan, ook geen licht. Hawking ontdekte daar een straling, die naar hem werd vernoemd.

"Een icoon, een authentieke held", reageert wetenschapper Vincent Icke in het NOS Radio 1 Journaal. "Met 'held' denk je aan iemand die zwaar gewapend is, maar hij was gewapend met zijn hoofd."

ALS

Hawking had ALS, een ernstige aandoening aan het zenuwstelsel. "Hij was een voorbeeld, een hoop. Zijn naam en film helpen ons ontzettend om de ziekte op de kaart te zetten", zegt Gorrit-Jan Blonk, directeur van de stichting ALS Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook ontwikkelde hij het begrip imaginaire tijd in de kosmologie. Met deze imaginaire tijd hoopt hij singulariteiten (punten in de kosmos waar normale natuurkundige wetten niet gelden) te kunnen oplossen, zoals bij de oerknal en in zwarte gaten.

Hij schreef diverse boeken over zijn werk. Het bekendst is Het heelal (1988), waarin hij zijn theorieën over het ontstaan van het heelal voor een breed publiek toegankelijk maakt. Van dit boek werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1