Binnenland

Boekenweekgeschenk van NPO Radio 1-presentatoren

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekenweekgeschenk van NPO Radio 1-presentatoren

Boekenweekgeschenk al uit? Luister dan in de trein naar onze podcast met verhalen over de natuur. Presentatoren van NPO Radio 1 struinden in hun boekenkast op zoek naar een mooi hoofdstuk of verhaal over de natuur ter gelegenheid van de Boekenweek.

Een groen luistercadeautje: een voorgelezen fragment door een van de radiopresentatoren. In de podcast De Verhalen was deze boekenweek elke dag een voorgelezen verhaal te horen, gelinkt aan het thema natuur.

De Ruiter

Mieke van der Weij - presentator van Nieuwsweekend en Het Oog op Morgen - leest een hoofdstuk voor uit De Ruiter van Jan van Mersbergen. "Deze roman speelt in het land van Heusden Altena, waar ik ben opgegroeid. De landschapsbeschrijvingen zijn heel herkenbaar voor mij. Wat ik bijzonder vind is dat het boek wordt geschreven vanuit het perspectief van een paard."

De Grens

Menno Bentveld - presentator van Vroege Vogels - leest een hoofdstuk uit De Grens van Cormac McCarthy, een boek over een jongen die met een wolf, te paard rondtrekt door het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten, zo'n honderd jaar geleden. "Met prachtige beschrijvingen van de wildernis", aldus Bentveld.

Mijn stem brandt in mij

Frits Spits van De Taalstaat leest het eerste deel van het verhaal Tarzan in Arles van Jan Wolkers uit de bundel Mijn stem brandt in mij: "Omdat Wolkers heel mooi over de natuur kan schrijven. En in dit verhaal schrijft hij op onnavolgbare wijze over het prachtige gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter."

De Uitweer

Nieuws en Co-presentator Lara Rense koos voor een hoofdstuk uit de roman De Uitweer van Amy Liptrot. "Dit vind ik echt een prachtig boek, dat speelt op de Orkneyeilanden, een eilandengroep ten noorden van Schotland. Het zit vol adembenemende natuurbeschrijvingen."

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen-presentator Pieter van der Wielen (VPRO) leest uit het boek waarnaar zijn programma is genoemd Nooit meer slapen van W.F. Hermans: "Het gaat over muggen en het speelt in het landschap van Lapland, waar de verlatenheid voelbaar is."

Aan open zee

Jeroen Wielaert - cultuurverslaggever van de NOS - leest een hoofdstuk uit de roman Aan open zee van Atte Jongstra.

Kleihuid en En ik herinner mij Titus Broederland

Petra Possel en Jellie Brouwer van Radio Kunststof (NTR) lezen fragmenten uit Kleihuid van Herien Wensink en uit de roman En ik herinner mij Titus Broederland van Auke Hulst.

De Verhalen

Abonneer je op de podcast De Verhalen van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie