Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Gay Krant stopt na 34 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Gay Krant stopt na 34 jaar

Het begon allemaal als een grap: een speciale krant voor de gaywereld, tegenwoordig LGBTQI's genoemd. De Eindhovense gaybar Du Masher bedacht in 1980 de Gay Krant en liet het uitgeven door Henk Krol en zijn toenmalige partner Joop Boonstra. Het werd een groot succes. 676 edities volgden, maar in 2013 wordt na 34 jaar de stekker uit het initiatief getrokken.

Onder leiding van Boonstra en Krol, tegenwoordig Kamerlid voor 50PLUS, werd het blad het grootste homo-informatieblad van Europa. De Gay Krant stond niet alleen vol met luchtige magazine-artikelen, maar ook informatie en tips over bijvoorbeeld hiv en aids en gelijke rechten.

De Gay Krant werd een echt merk. Er volgde een Mr. Gay-verkiezing en heuse Gay Krant Awards, voor mensen die zich in hebben gezet voor homo-emancipatie. In 1990 bracht hoofdredacteur Krol een Russische editie van de krant uit, in samenwerking met het Franse Gai Pied.

Net als vele andere tijdschriften komt de Gay Krant in de 21e eeuw in financieel slecht weer terecht. De inzakkende advertentiemarkt en het afnemende aantal abonnement zorgen ervoor dat het blad, op deze dag in 2013, stop wordt gezet.

"Een belangrijke spreekbuis valt weg" betreurde de woordvoerder van homobelangenorganisatie COC destijds. "Er blijft nog genoeg te winnen."

De 25e editie van de Gay Krant, met Jamai Looman op de cover.

Ster advertentie
Ster advertentie