appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Profielen op school moeten anders: 'Natuurprofiel heeft meer status'

ANP
woensdag 7 maart 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

De profielkeuze: voor veel leerlingen komt deze er de komende maanden weer aan. Wordt het een natuur, of toch maatschappij? Het is een lastige keuze, die ook voor je toekomst belangrijk is. Uit onderzoek blijkt nu dat leerlingen met een natuurprofiel het beter doen op de universiteit. Zelfs als ze, bijvoorbeeld, geschiedenis gaan studeren.

Promovenda Els van Rooij wil met haar proefschrift de profielen op het VWO dan ook ter discussie stellen. "Maatschappijprofielen sluiten niet aan op universitaire opleidingen", stelt ze. "Dat kan niet de bedoeling zijn."

Uit haar onderzoek blijkt dat betaleerlingen nieuwsgieriger zijn, meer wetenschappelijke interesse hebben en mede daardoor beter voorbereid lijken te zijn op de universiteit. "De vraag is dus of de natuurprofielen een betere voorbereidingen bieden op de universiteit of dat de betere leerlingen kiezen voor een natuurprofiel."

Natuurprofiel beter imago

Volgens de onderzoeker van de Faculteit Gedrags- en Maarschappijwetenschappen van de Universiteit van Groningen heeft het ook te maken met negatieve beeldvorming van het maatschappijprofiel. 

Jasper Beckeringh, docent op Cartesius 2 in Amsterdam herkent dat beeld. "Niet alleen de leerlingen, maar ook ouders en soms zelfs docenten zien een natuurprofiel als het hoogst haalbare. Het heeft veel meer status." Hierdoor laten sommige alfa-leerlingen zich verleiden om toch voor een natuurprofiel te kiezen. "En dat is zonde. Die leerling krijgt het veel te zwaar en het sluit ook niet aan bij de interesse."

Profielen afschaffen

Beckeringh vindt dat er te weinig aandacht wordt besteed aan onderzoeksvaardigheden, waardoor de aansluiting op de universiteit niet goed is. Hij pleit voor het afschaffen van de profielen. "Het systeem van profielen zorgt ervoor dat leerlingen heel specialistisch worden opgeleid, terwijl het specialisme op de middelbare school lang niet altijd aansluit op de vervolgopleiding. Het zou beter zijn om leerlingen in de breedte op te leiden in plaats van in de diepte."

'Profielen middelbare school moeten op de schop'

 Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1