appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Vandaag op NPO Radio 1: Internationale vrouwendag

ANP
donderdag 8 maart 2018 | NPO Radio 1 | Redactie

Het is vandaag internationale vrouwendag en daarom besteden veel omroepen aandacht aan de positie van vrouwen in de wereld. Er wordt op NPO Radio 1 onder andere aandacht besteed aan: de aanstelling van vrouwelijk hoogleraren, slachtoffers die overlevers willen heten en de schaamtecultuur. 

De schaamtecultuur

Bij Nieuws en Co praat Beri Shalmashi over vrouwen met een islamitische achtergrond die zich verenigen en het gesprek aangaan over deze cultuur binnen de gemeenschap.

Verschillende vrouwen uit de islamitische gemeenschap slaan de handen ineen in een manifest tegen de schaamtecultuur. De cultuur waarin de seksualiteit van vrouwen wordt onderdrukt en vrouwen die afwijken van de norm al snel ‘kech’ of ‘hoer’ worden genoemd. Het debat werd de afgelopen tijd fel gevoerd naar aanleiding van uitspraken van rapper Boef en een opiniestuk van Nadia Ezzeroili in de Volkskrant.

De overlevers

Bij Bureau Buitenland is er aandacht voor de vrouwen van de stichting Mukwege. Zij vinden zichzelf geen slachtoffers maar juist overlevers van seksueel geweld. 

Begonnen in Congo, zetten tientallen vrouwen uit inmiddels veertien landen een wereldwijde beweging op. Zij vragen aandacht voor het fenomeen van verkrachting als oorlogswapen. Medische en psychologische hulp, juridische bijstand, financiering en het doorbreken van de stilte werken volgens hen alleen als het op internationale schaal gebeurt. 

 

Verder vandaag

Bij Spraakmakers komt daggast Phaedra Werkhoven spreken over de internationale vrouwendag. Ook is er aandacht voor de positie van vrouwen na scheidingen. Volgens de nieuwste CBS-cijfers hebben de vrouwen een aanzienlijk zwakkere positie dan de mannen.En bij De Nieuws BV komt ten slotte de vijf miljoen euro die voormalig minister van onderwijs Bussemaker beschikbaar stelde om meer vrouwelijke hoogleraren aan te stellen aan bod. De ene universiteit maakt daar serieus werk van, maar op andere universiteiten gaat dat mis. 

Vrouwen in Romeinse rijk hadden meer rechten dan eeuw geleden

 
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1