appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Podcast #DeDag: 'Einde dieselauto is in zicht'

ANP/NOS
woensdag 7 maart 2018 | NOS | Redactie

Arnhem is vanaf volgend jaar de stad met de strengste milieuzone voor personenauto's van Nederland, Parijs wil dieselauto's helemaal gaan weren en Toyota stopt met de verkoop van dieselauto's in Europa. Dieselauto's liggen dus onder vuur.

Volgens NRC-journalist Carola Houtekamer is het "einde verhaal" voor dieselauto's. "Wel zullen Europese fabrikanten langer vasthouden aan de diesel dan bijvoorbeeld Toyota omdat dit type voor hen belangrijker is." Ze schat dat het nog zo'n 10 tot 15 jaar duurt voordat fabrikanten in Europa volledig gaan afbouwen.

Vorige maand gaf in Duitsland de hoogste bestuursrechter in een door een milieuorganisatie aangespannen rechtszaak steden groen licht voor een verbod op bepaalde dieselauto's. Steden die zo'n verbod niet zien zitten, kunnen door milieuorganisaties alsnog worden gedwongen om diesels uit bepaalde stadsdelen te weren. Miljoenen automobilisten krijgen te maken met deze regeling.

Houtekamer denkt niet dat het in Nederland zover komt. "Hier spande Milieudefensie een zaak aan om schone lucht, maar daar ging de rechter niet in mee", aldus Houtekamer.

Verder in De Dag

De Russische dubbelspion Sergei Skripal ligt met vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis. Schrijver Tomas Ross doet deze zaak denken aan de Koude Oorlog. "Waarschijnlijk zitten de Russen erachter. Het vergiftigen van overgelopen spionnen is al jaren aan de gang. Denk bijvoorbeeld aan de Aleksander Litvinenko in 2006 en de 'paraplumoord' op de Bulgaarse schrijver Georgi Markov in 1978.

De komende vier jaar zijn er meer dan 100.000 mensen nodig die in de zorg willen werken. Dat om dat aantal te halen, moet alle creativiteit uit de kast wordt gehaald, merken ook oud-werknemers van de Kijkshop. Op een bijzondere bijeenkomst in Den Bosch werd gisteravond een poging gedaan het personeel over te halen een carrièreswitch te maken naar de zorg. NOS-verslaggever Lars Geerts ging in Den Bosch langs.

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Podcast #DeDag 25: 'Einde dieselauto is in zicht'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1