appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Minder snel euthanasie voor agressieve honden'

Stock
dinsdag 6 maart 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Honden die betrokken zijn bij een bijtincident hebben vaak een donkere toekomst. Als zij een speciale test niet glansrijk doorstaan, worden ze meestal afgemaakt. Dierenliefhebbers noemen het onbestaanbaar dat een hond zónder tussenkomst van een rechter tot de dood veroordeeld kan worden. Volgens hen zijn er manieren om een hond, bijvoorbeeld, dit gedrag af te leren. Een motie van de SP en GroenLinks moet dit gaan regelen.

Advocaat Rutger van Veen verdedigt geregeld hondenbezitters die hun hond kwijt dreigen te krijgen. "Die inbeslagname begrijp ik vaak nog wel, maar vervolgens wordt een hond gelijkgesteld aan een voorwerp. Het OM mag zelfstandig beslissen of de hond afgemaakt mag worden." Het ligt volgens van Veen namelijk ook niet altijd aan de hond. "Er zijn honden wiens baasje in een psychose belandt, waardoor de hond ook flipt. Die zouden met een ander baasje en een cursus waarschijnlijk weer prima de maatschappij in kunnen."

Beten in kuit en bovenarm

De Mechelse herder van Wilma (Roozendaal) is een half jaar geleden verzeild geraakt in een bijtincident. Hij heeft daarbij een kind in de bovenarm en kuit gebeten. Daarop is de hond meegenomen door de politie en getest. Wilma: "Wij weten niet wat daar precies gebeurd is, want daar zijn geen beelden van. We weten alleen dat de uitkomst was dat 'het baasje niet met de hond kon omgaan'. Wij zijn zelf helemaal niet agressief, dus we hadden niet gedacht dat we ooit in zo'n situatie verzeild zouden raken." De rechtbank heeft inmiddels geoordeeld dat de hond niet direct afgemaakt hoeft te worden, maar een tegenonderzoek mag doen bij hondentrainer Martin Gaus. "We hebben hier inmiddels 53 van dergelijke honden gehad, en daar zijn er 50 van teruggegaan naar hun baasje. Dus een training is vaak wel een oplossing voor bijtende honden", zegt Martin Gaus.

Zwaargewonden of doden

Advocaat Iaira Boissevain is het niet eens met de kritiek dat honden te zwaar gestraft worden. Eerder pleitte zij bij EenVandaag al voor een betere registratie van 'hoog-risicohonden'. "Er zijn voorbeelden dat een hond onder voorwaarden weer terug de maatschappij in mag, maar dat er helaas daarna toch weer slachtoffers vallen. Er zijn wekelijks tientallen bijtincidenten", aldus Boissevain.  "Zo is er vorig jaar nog een hond in Den Haag doodgebeten door een hond die al verplicht een muilkorf moest dragen, maar waarvan het baasje dat had nagelaten. Op een moment dat er zwaargewonden of doden zijn gevallen is het voor mij duidelijk: dan moet die hond worden afgemaakt." 

'Bijtende honden te snel afgemaakt'

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1