appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Sint Maarten: een half jaar na orkaan Irma

Rode Kruis
dinsdag 6 maart 2018 | NOS | Chiem Balduk

Het is inmiddels een half jaar geleden sinds orkaan Irma over Sint-Maarten raasde. Er wordt nog altijd hulp verleend aan bewoners en de wederopbouw is deels in gang gezet. Het Rode Kruis heeft zo'n 500 duizend schoolmaaltijden uitgedeeld.

Het Caribische eiland heeft wel vaker met orkanen te maken, maar Irma was zó verwoestend, dat 90 procent van de gebouwen beschadigd raakte en 1 op de 3 huizen onbewoonbaar is verklaard. Iris van Deinse van het Rode Kruis vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het water soms letterlijk langs de elektriciteitskasten sijpelt in beschadigde huizen. "Veel huizen zijn nog een geraamte of slechts afgedekt met een dekzeil."

Sint Maarten: een half jaar na orkaan Irma

Meer cijfers: de eerste maanden na de orkaan heeft het Rode Kruis hulpgoederen uitgereikt aan 26.701 mensen. Er werd 116.738 liter water uitgedeeld, 11.828 dekzeilen, 1339 hygiënepakketten en 8.008 voedselpakketten. Orkaan Irma zorgde ervoor dat zo’n 7.000 mensen zijn ontheemd.

Nog ongeveer 60 gezinnen verblijven in collectieve opvangplekken. Anderen wonen bijvoorbeeld bij familie, vrienden of kennissen. Het Rode Kruis wil 2.000 huishoudens in 9 districten helpen met de reparatie van hun huis met het House Repair-programma.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Orkaanbestendig bouwen

"Het belangrijkste wat we nu kunnen doen is het repareren van huizen. We gaan ook met een technisch adviseur langs, zodat een huis beter bestand is tegen een nieuwe orkaan", vertelt Van Deinse. In juni start het nieuwe orkaanseizoen.

Economisch gaat het eiland voorlopig nog niet voor de wind. "Een groot deel van het eiland is afhankelijk van toerisme, maar weinig hotels zijn nog open en de grote resorts grotendeels dicht."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1