appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Hoe het Oostenrijkse volkslied genderneutraal werd

ANP
maandag 5 maart 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Het Duitse volkslied Das Lied der Deutschen is onderwerp van discussie. Een hoge topambtenaar van het ministerie van Familiezaken heeft voorgesteld om het volkslied genderneutraal te maken. Zo zou het woord 'Vaterland' plaats moeten maken voor 'Heimatland'. Ook het gedeelte waarin gesproken wordt van 'broederlijk' is niet geslachtsneutraal en zou vervangen moeten worden door 'moedig'.

De topambtenaar, die op het ministerie leiding geeft aan de afdeling gelijke behandeling, ziet in buurland Oostenrijk een goed voorbeeld. Zes jaar geleden werd daar het volkslied Land der Berge, Land am Strome aangepast en kreeg daarbij het predicaat geslachtsneutraal. Oostenrijk-kenner en uitgever van het Oostenrijk-magazine Frits Roest vertelt erover: "Het was het resultaat van een discussie die meer dan tien jaar heeft gewoed in de Oostenrijkse politiek.” 

Vooral feministische groeperingen kwamen op voor hun belangen met betrekking tot het volkslied. In de aangepaste versie zijn nu naast alleen 'zonen' ook de 'dochters van het land' benoemd, en het woord 'broederkoren' maakte plaats voor 'jubelkoren'.

Boegeroep voor Conchita Wurst

Maar, ook in Oostenrijk maakte de aanpassing de tongen los. Roest ziet nog steeds verzet tegen het nieuwe volkslied, zelfs vorig jaar nog. Toen werd het WK beachvolleybal in Wenen geopend door Conchita Wurst. De Oostenrijkse 'vrouw met de baard', die in 2014 het Eurovisie Songfestival won, zong tijdens de opening het volkslied maar werd uitgefloten. Dat gebeurde nadat ze met nadruk de genderneutrale aanpassingen ten gehore bracht. Toch geeft dit niet de mening van het hele land weer, aldus Roest. "Je merkt dan dat er een kleine groep tegenstanders is die dit aangrijpt om zich te laten horen."

Bondskanselier Angela Merkel voelt trouwens niets voor veranderingen van het Duitse volkslied. Zij heeft laten weten tevreden te zijn met de huidige tekst.

Wordt het Duitse volkslied genderneutraal?

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1