appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Vaste flexkracht' Stef Blok wordt nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

ANP
maandag 5 maart 2018 | NOS | Redactie

Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De VVD'er volgt Halbe Zijlstra op, die vorige maand opstapte nadat hij had gelogen over een bezoek aan de Russische president Poetin. Vanmiddag heeft hij een gesprek met premier Rutte, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Stef Blok (53) was van eind 2012 tot begin 2017 minister voor Wonen en Rijksdienst. Daarna werd hij minister van Veiligheid en Justitie in kabinet Rutte-II, nadat Ard van der Steur moest aftreden. NOS Met het Oog op Morgen sprak Stef Blok toen hij afscheid nam van zijn post in Rutte II. Blok omschreef zich doen als "de vaste flexkracht van het kabinet". 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Gesprek met Stef Blok

Voordat Blok minister werd, was hij veertien jaar Kamerlid. Ook was hij twee jaar fractievoorzitter van de VVD, en deed hij samen met Mark Rutte de coalitie-onderhandelingen voor het kabinet Rutte II. Eerder werkte hij tien jaar bij ABN Amro en was hij gemeenteraadslid in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop.

Harten veroveren

"Blok is de integriteit zelve, met hem is nog nooit iets mis geweest", zegt politiek commentator Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij bedrijft politiek op een saaie manier en is erg effectief." Zo bracht hij tijdens Rutte II het woonakkoord tot stand.

De VVD'er is geen specialist op buitenlandgebied. "Maar geef hem een stapel dossiers en hij vreet zich erdoorheen". Op het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze liever iemand die van binnenuit komt, en dat is bij Blok niet het geval", zegt Vullings. "Op zijn twee vorige ministeries was hij populair. Blok was een fijne baas om voor te werken. Ik ga ervan uit dat hij de harten op Buitenlandse Zaken ook wel weet te veroveren."

Schippers en Ten Broeke

De VVD'er vertrok afgelopen najaar van het Binnenhof om iets anders te gaan doen. Wat wist hij nog niet, maar het moest wel spannend zijn, zei hij in een interview met het FD. Blok zei daarin dat zijn besluit vaststond, ook als de VVD opnieuw een beroep op hem zou doen.

Op dit moment worden de taken van Zijlstra waargenomen door zijn collega bij Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag. Deze topdiplomate had tot nu toe de portefeuille Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1