Sport

Ter Mors wint voor het eerst goud op WK sprint

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ter Mors wint voor het eerst goud op WK sprint

Jorien ter Mors is voor het eerst in haar schaatscarrière wereldkampioene sprint geworden. Bij de WK in het Chinese Changchun won ze de afsluitende 1.000 meter en was daarmee ruim sneller dan de nummer twee, de Amerikaanse Brittany Bowe.

Olympisch kampioene Ter Mors is daarmee de eerste Nederlandse wereldkampioene op de sprint sinds Marianne Timmer in 2004. Achter Ter Mors en Bowe veroverde de Russin Olga Fatkoelina de bronzen medaille.

Zieke Kodaira

Titelverdedigster Nao Kodaira, de grootste concurrente voor Ter Mors, meldde zich na drie afstanden ziek af. Ze won nog wel, net als zaterdag, de 500 meter, maar met 37,72 was ze bijna een halve seconde langzamer. Daardoor was Ter Mors al vrijwel zeker van de wereldtitel bij aanvang van de slotafstand.

Marrit Leenstra reed een prima 1.000 meter, ze noteerde 1.15,98, maar het was niet genoeg voor een podiumplaats. Ze eindigde, zoals wel vaker, op de vierde plaats in de eindstand.

De derde Nederlandse schaatsster die in actie kwam op het ijs in Changchun, Letitia de Jong, reed een prima eerste WK sprint. De Nederlands kampioene eindigde uiteindelijk als tiende in het algemeen klassement.

Ster advertentie
Ster advertentie