Binnenland
NOS

Oussama Idrissi bewijst waarde voor AZ

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Oussama Idrissi bewijst waarde voor AZ

Tegen Sparta was Oussama Idrissi met een goal en een assist de beslissende man voor AZ (2-1 winst). Sinds zijn komst naar Alkmaar in januari was de van FC Groningen overgekomen buitenspeler al betrokken bij vijf goals. Nog sterker, in de twee maanden dat hij nu bij AZ speelt bereidde hij al meer doelpunten voor (4) dan hij bij FC Groningen in een heel seizoen deed.

Dat Idrissi lekker in zijn vel zit bij zijn nieuwe werkgever werd tegen Sparta ook duidelijk in de ‘diepere’ cijfers. Hij loste liefst tien doelpogingen, een record voor een AZ-speler in een eredivisieduel sinds Opta dit bijhoudt (2010/11) en creëerde liefst acht kansen.

In totaal was hij dus bij achttien doelpogingen betrokken, meer dan twaalf van de eredivisieploegen dit weekend, waaronder Feyenoord en PSV. De laatste twee spelers in de Eredivisie die het voor elkaar kregen bij zoveel doelpogingen betrokken te zijn in een eredivisieduel zijn niet de minsten: Memphis Depay (in 2014) en Christian Eriksen (in 2011), kan Oussama Idrissi de Eredivisie nu ook gebruiken als springplank naar de Premier League?

John Stegeman in voetsporen Peter Bosz

Waar Heracles Almelo buitenshuis dit seizoen niet veel lijkt klaar te kunnen spelen, de Almeloërs wachten immers nog steeds op hun eerste uitoverwinning, is het thuis schier onverslaanbaar. Afgelopen weekend moest PEC Zwolle eraan geloven. De 2-1 winst op de Blauwvingers was alweer de achtste thuisoverwinning van het seizoen, daarmee is het aantal van vorig seizoen inmiddels geëvenaard. Dit seizoen veroverden enkel PSV (34) en Ajax (31) meer punten in thuiswedstrijden dan Heracles (27), dat op basis van thuisresultaten dus gewoon derde staat, maar op basis van uitwedstrijden juist onderaan.

Met in totaal dertig punten en nog negen wedstrijden te gaan lijkt Heracles veilig en daarmee laat trainer John Stegeman de ploeg die hij deze zomer verlaat veilig achter. Met de play-offs om Europees voetbal uit zicht kan Stegeman zich richten op het enige dat hem nog rest: De trainer worden met de meeste Eredivisie-overwinningen met Heracles. Tot dit weekend stond dat record op naam van Peter Bosz (45), maar John Stegeman heeft zich nu dus bij de oud-trainer van onder andere Ajax en Borussia Dortmund gevoegd. Volgende week lijkt een uitgelezen kans om zowel de 46e zege te boeken als de eerste uitoverwinning van het seizoen te pakken, dan is hekkensluiter Roda JC immers gastheer. Er is dan echter ook een primeur nodig: Stegeman won met Heracles nog nooit in Kerkrade.

Ajax verkwanselt kansen

Waar er vooral werd gesproken over Feyenoord als potentiele bananenschil voor koploper PSV, was achtevolger Ajax uiteindelijk de ploeg die een uitglijder maakte. In de vroege wedstrijd op zondag wist ADO Den Haag de nul te houden tegen de Amsterdammers en zo eindigde er voor het eerst sinds 26 januari 2016 een wedstrijd in de Amsterdam Arena in 0-0. En dat terwijl Ajax toch tot 32 doelpogingen kwam, een evenaring van het seizoensrecord van de club.

Robert Zwinkels was aan ADO-kant echter de grote held, de keeper noteerde liefst elf reddingen. De keeper, die recent zijn contract heeft verlengd, werd daarmee de eerste speler die minstens tien reddingen maakte en een clean sheet wist te houden in een eredivisieduel sinds Brad Jones dat deed voor N.E.C., op 27 januari 2016. Toch kon Ajax uiteindelijk alleen zichzelf verwijten dat het niet de volle buit meenam.

In dat opzicht stond Hakim Ziyech misschien wel symbool voor de ploeg. Aan de ene kant was Ziyech goed voor elf doelpogingen en bereidde hij er ook nog eens vijf voor, aan de andere kant leed hij liefst 47 keer balverlies. Sinds Opta deze data analyseert was dat aantal nog nooit gehaald door een speler in een eredivisiewedstrijd. Nu was Ziyech ook met afstand de speler met de meeste balcontacten (127), maar er was geen andere speler die vaker dan achttien keer balverlies leed bij de Ajacieden.

Dankzij de 0-0 heeft Ajax dit seizoen geen wedstrijd van ADO gewonnen, het eerdere duel eindigde namelijk ook in een gelijkspel (1-1). Volgend seizoen kan Vitesse zich bij ADO voegen, Ajax verloor de heenwedstrijd tegen de Arnhemmers met 1-2.

Ster advertentie
Ster advertentie