Binnenland
AVROTROS

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Welke onderwerpen leven in Coevorden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenteraadsverkiezingen 2018: Welke onderwerpen leven in Coevorden?

Coevorden, in Drenthe: een gemeente met veel ouderen, maar ook een krimpregio die te maken heeft met werkloosheid. De zorg voor deze ouderen en gezondheid in het algemeen zijn enkele thema's die spelen in Coevorden en de omliggende kernen.

EenVandaag gaat 'lokaal', tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe gaan bewoners van Coevorden om met de lokale thema's? In vier afleveringen en één live-uitzending worden die thema's besproken.

'Nij noaberschap'

In de eerste aflevering zijn we in het dorp Gees, onderdeel van de gemeente Coevorden. Belangrijke onderwerpen daat zijn de krimp, maar zeker ook de zorg voor ouderen. Want wat kan je doen om te zorgen dat ouderen in het dorp kunnen blijven wonen? In Gees doen ze daarom aan 'Nij noaberschap': zorgen voor je buren. "Het is belangrijk dat je iets doet voor mensen in je omgeving."

Het 'nij noaberschap' mag niet de dupe worden van maatregelen van het kabinet, vindt oud-Tweede Kamerlid en schrijver Niesco Dubbelboer, in de live uitzending vanuit Coevorden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een betaalde baan

In de kantine van scholengemeenschap de Nieuwe Veste volgt Daniela momenteel een werkstage. Daniela werkte eerst in de zorg, maar kreeg niet genoeg uren om te werken. Haar stage is een onderdeel van een traject in Coevorden om mensen richting een betaalde baan te krijgen.

Poppenhare

De derde aflevering speelt zich af in de wijk Poppenhare in Coevorden. Een echte volkswijk, zeggen de inwoners. Er is overlast van jeugd in de wijk, bekogelen met steentjes of eieren. "Wij verkopen geen eieren aan jongeren onder de 16, zonder toestemming van ouders", aldus de lokale supermarkt. Ook spreken we de huisarts, en blijkt de gemiddelde bevolking in Coevorden een ongezonde leefstijl te hebben.

Wethouder Joop Brink bespreekt wat er aan steun vanuit Den Haag nodig is in Coevorden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het bejaardenhuis nieuwe stijl

In de vierde aflevering bezoeken we een bejaardenhuis nieuwe stijl. Zes jaar geleden werd deze gestart door Jan 't Hoen, die geen focus wil leggen op de verzorging: "Wij zijn juist van: probeer mensen zelfstandig en actief te laten leven." De inwoners bevalt dit goed: "We leven alsof we nog 30 jaar te leven hebben."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Ook de komende weken doet het programma verschillende plaatsen in het land aan, in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie