Binnenland
EONOS

De Wit: succescoach in Japan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Wit: succescoach in Japan

Het Japanse goud bij de ploegenachtervolging in Pyeongchang is ook het succes van Johan de Wit, bondscoach van de Japanse schaatssters.

"Ik wist gewoon wat we konden, ik heb de rondetijden uitgeschreven en ik zat er een honderdste naast. Maar of het ook lukt, dat is wel spannend", legt De Wit uit. In de finale versloegen zijn vrouwen de Nederlandse equipe.

De afgelopen drie jaar stond De Wit aan het roer in Japan en dat was niet altijd even makkelijk. Het kwam er allemaal uit na de winst. "Je moet je voorstellen, je begint met rijders die niet eens World Cups rijden en dan in drie jaar tijd pak je hier een gouden medaille. En er komt ook bij kijken dat ik in die drie jaar mijn moeder ben verloren en een zware tijd heb gehad. We hebben ook een zoon gekregen, er zit zoveel meer lading aan dan alleen een ritje rijden."

Die gebeurtenissen vonden in Nederland plaats, De Wit zat in Japan. "Ja.. Mijn moeder is overleden toen ik in het vliegtuig zat. Dat zijn dingen die dan door je hoofd heen schieten. Het is allemaal heel cliché, maar dat brengt die ontlading. Ook bij mijn staf, zo emotioneel, echt bizar. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.'

De Wit is met het goud nu de Nederlandse succescoach in Japan. "Ze willen graag met mij door, daar geef ik ze nu ook groot gelijk in", grapt hij. "In principe wil ik daar graag blijven, dus daar moeten we wel uit zien te komen."

Ster advertentie
Ster advertentie