Binnenland
AVROTROS

Hoe jouw kantine je een salade laat kiezen in plaats van een broodje kroket

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe jouw kantine je een salade laat kiezen in plaats van een broodje kroket

Eet je tijdens de lunch een salade of toch dat broodje kroket? Elke dag is dat weer een dilemma voor veel mensen. Maar: onbewust worden onze keuzes in een kantine gestuurd door hoe deze is ingericht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van gezondheidsdeskundige Liesbeth Velema: “Als er naar verhouding meer bruin brood uitgestald ligt, kopen mensen dat sneller.”

Vanuit het bedrijfsleven kreeg Velema vaak de vraag hoe werknemers verleid kunnen worden tot gezondere keuzes: “We eten steeds ongezonder. Veel bedrijven willen graag dat hun werknemers zo gezond mogelijk eten. Dit onderzoek biedt handvatten daarvoor.”

Minder kroketten

Velema deed onderzoek in dertig bedrijfsrestaurants. In de ene helft van de kantines veranderde ze niets, in de andere helft paste ze veertien strategieën toe. Deze strategieën moesten het mensen makkelijker maken om te kiezen voor een gezonde lunch. Ongezonde opties werden niet weggehaald: “Mensen konden nog steeds een kroket of een andere vette hap halen. Alleen werden ze duurder gemaakt en minder vaak aangeboden.”

Appels bij de kassa

Veel strategieën bleken effectief; zo kochten mensen meer fruit, doordat bij de kassa niet snoepgoed maar appels en bananen werden aangeboden. Ook werd meer magere kaas en bruin brood gegeten: “Mensen kiezen onbewust voor het ‘meest normale’. Meer van de gezonde variant aanbieden bleek daardoor goed te werken. Dus 60% bruin brood, en 60% magere kaas.” Ook gezonde producten aan het begin van de looproute plaatsen en het aanbieden van een gezond ‘broodje van de dag’ bleken succesvol.

En de werknemers zelf? Die vonden het allemaal prima. Velema: “De meesten hadden niet eens door dat de inrichting van de kantine veranderd was. De eerste week klaagden mensen nog wel dat de kroket niet meer iedere dag werd aangeboden, maar de tweede week hoorde je daar niemand meer over.”

Bedrijfsrestaurants sturen eetgedrag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie