Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Dolly het schaap overleden

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Dolly het schaap overleden

Zangeres Dolly Parton kennen we vooral van haar hits Jolene, 9 to 5 en I Will Always Love You, maar in de wetenschap heeft haar naam vooral geschiedenis geschreven als het eerste gekloonde schaap ter wereld. De Schotse wetenschappers die het dier ter wereld brachten, vernoemden het wetenschappelijke wonder naar de rondborstige zangeres. Het feit dat Parton zelf ook niet vies is van plastische chirurgie, zal daar vast een rol bij hebben gespeeld.

In 1995 zag het schaap het daglicht. De Dolly-revolutie luidde het begin in van een reeks aan gekloonde dieren, waaronder lammeren en muizen. Het schaap is opgebouwd uit het genetisch materiaal van het uitweefsel van een 'echt' schaap. Uiteindelijk heeft Dolly maar liefst drie moeders: één voor de eicel, één voor het DNA en één om de gekloonde embryo te dragen tot geboorte.

Vervolgens leefde Dolly haar hele leven in het Roslin Institute in Midlothian, waar ze met een Welsh ram zes kinderen kreeg. Al vroeg begon haar gezondheid te kwakkelen: zo kreeg ze op haar vijfde artritis, een ontsteking waardoor ze moeite kreeg met lopen. Wanneer een longontsteking zich bij de klachten voegt, besluit haar dierenarts de dan zesjarige Dolly in te slapen. Dat is vandaag precies vijftien jaar geleden.

Haar vroege dood stelde wetenschappers voor een dilemma: sterven gekloonde dieren eerder dan 'echte' dieren? Inmiddels bestaat er consensus dat de cel die bij het klonen gebruikt werd, al reeds beschadigd werd.

Klonen van mensen?

Het klonen van dieren gaat inmiddels in rap tempo door. Zo werden in China vorige maand twee gekloonde aapjes geboren, voor het eerst een primaat. Volgens wetenschappers leidt die ontdekking tot een opstapje naar het onderzoek voor genetisch bepaalde ziektes bij mensen, maar het is volgens hen nog niet zo ver dat er gestart kan worden met het klonen van mensen.

Dolly is nog altijd te bewonderen. Tegenwoordig is ze te zien als opgezet dier in het Scottish National Museum in Edinburgh.

Ster advertentie
Ster advertentie