appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Kim Jong-un wil banden Zuid-Korea aanhalen

AFP
dinsdag 13 februari 2018 | NOS | Redactie

Kim Jong-un wil de banden met Zuid-Korea verder aanhalen, nu een bezoek van een Noord-Koreaanse delegatie aan de Olympische Spelen in Pyeongchang succesvol is verlopen. De dictator heeft goede berichten gekregen van de delegatie die uit Zuid-Korea terugkeerde en zegt nu een "warm klimaat van verzoening en dialoog" te willen stimuleren.

Kim Yo-jong, de zus van de dictator, verbleef samen met enkele hoogwaardigheidsbekleders drie dagen in het buurland. Bij de openingsceremonie kwam het tot een historische handdruk met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1950-1953) was er geen lid van de heersende Kim-familie meer in het zuidelijke buurland geweest.

"Hij belooft de verzoenende sfeer met Zuid-Korea voort te zetten", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij heeft zelfs gezegd een strategie te hebben om te relatie te verbeteren. Maar wat die strategie precies is, heeft hij niet gezegd."

Kim Jong-un onder de indruk van Zuid-Koreaanse inzet

'Succesvol bezoek'

Kim Jong-un noemt het bezoek aan de Spelen "succesvol". De "oprechte pogingen" van Seoul om van het bezoek een succes te maken, noemt hij volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau "zeer indrukwekkend". Kim Yo-jong overhandigde tijdens haar verblijf een brief van haar broer aan president Moon waarin hij hem vroeg "op korte termijn" te komen praten in hoofdstad Pyongyang.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1