Binnenland
WNL

'Lokale politiek luisterde niet genoeg naar burgers tijdens vluchtelingencrisis'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Lokale politiek luisterde niet genoeg naar burgers tijdens vluchtelingencrisis'

Historicus Geerten Waling constateert dat Nederlandse gemeenten tijdens de Europese vluchtelingencrisis ‘buiten de burgers hebben gerekend’. Dat zei hij in WNL op Zaterdag.

"Het ging wel in overleg, want de gemeenten namen zelf het initiatief om een azc te openen. Alleen bij dat proces hebben ze buiten de burgers gerekend. Die mobiliseerden zich toen en gingen protesteren", aldus Waling.

De rellen in Geldermalsen zijn 'niet fraai'

De historicus noemt de rellen in Geldermalsen, Hees en Steenbergen 'niet fraai'. "Het liet wel heel duidelijk zien dat er een enorme kloof was. Over vragen als 'Mag er een azc komen?' 'Hoeveel mensen komen daar in?' 'Hoe lang blijft het staan?' en 'Is het wel de goede locatie?' moeten we discussies voeren. Maar de politiek, en zeker de colleges van burgemeester en wethouders, heeft dat destijds iets te snel doorgedrukt."
Toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff deed ten tijde van de vluchtelingencrisis een oproep aan Nederlandse burgemeesters, wethouders en raadsleden. Hij vroeg hen moed te tonen om extra opvang voor vluchtelingen te realiseren. "Toen werd vergeten dat lokale democratie ook gaat om instemming vanuit de bevolking", zegt Waling. "Daar werd iets te snel overheen gelopen. Wel hebben de gemeenten, dat blijkt uit onderzoek, geconcludeerd dat ze daar inderdaad te snel in gegaan zijn."
Benieuwd naar de hele uitzending? Luister hem hier terug!

Ster advertentie
Ster advertentie