appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Kinderartsen sluiten zich aan bij zaak tegen tabaksindustrie

ANP
vrijdag 9 februari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Kinderartsen sluiten zich aan bij de zaak van strafrechtadvocate Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet officieel aangifte tegen de industrie. Dat meldt de NVK aan EenVandaag. In 2016 startte Ficq de zaak tegen de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld. De vereniging verwijt de tabaksindustrie doelbewust een product te verkopen, waarvan ze weet dat het tweederde van de gebruikers doodt. Eerder sloten het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en de gehele verslavingszorg zich al aan bij de strafzaak.

De NVK vindt het belangrijk om zich in navolging van de eerdergenoemde organisaties aan te sluiten. ''Kinderen hebben in deze zaak nog helemaal geen stem, terwijl het misschien wel de grootste slachtoffers zijn van tabak'', vertelt kinderlongarts Noor Rikkers (LUMC), die namens de vereniging het woord voert. De arts benadrukt hoe kinderen op verschillende manieren het slachtoffer zijn, door zelf te roken, maar ook door de schadelijke gevolgen van het meeroken met hun ouders.

Ook de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) overweegt zich aan te sluiten bij de aangifte. De vereniging verwacht volgende week uitsluitsel te kunnen geven. Het Openbaar Ministerie moet nog altijd beslissen of het overgaat tot vervolging. Een woordvoerder laat desgevraagd weten dat het onderzoek naar de aangifte zich in de 'afrondende fase' bevindt.

Kinderartsen sluiten zich aan bij zaak tegen tabaksindustrie

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1