appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Kai Verbij 'verloor' van zijn zus en ging opeens hard schaatsen

NOS
donderdag 8 februari 2018 | EO | NOS | Joost Smedema

Voor veel sporters zijn de Olympische Spelen de belangrijkste wedstrijd uit hun carrière. Het zijn daarmee ook de spannendste wedstrijden. Maar niet alleen de atleten zelf voelen de spanning.

Ook voor de familieleden wordt het nagelbijten de komende weken. Vlak voor de openingsceremonie blikken we met vaders, moeders, broers en zussen van de olympiërs vooruit op de Spelen.

Kai Verbij rijdt in Pyeongchang de 500 en de 1.000 meter. Maar in de jeugd was zijn zus Mai beter op het ijs. "Toen ik acht jaar was en hij zes, waren we allebei best goed. Maar Kai was volgens de trainer nog te jong en hij werd teruggezet. Kai vond het echt niet leuk dat hij van zijn zus 'verloor'. Binnen een maand schaatste hij iedereen voorbij. Ik denk dat dat de start was van zijn carrière."

"Ikzelf ben uiteindelijk gestopt omdat ik het niet leuk genoeg vond en niet meer zo goed was als Kai, maar hij zegt dat ik de Spelen had kunnen halen. Maar ik heb er geen spijt van dat ik stopte, één topsporter in de familie is genoeg."

Programma item: 4

Verbij moest op het olympisch kwalificatietoernooi in zijn eentje rijden na de diskwalificatie van zijn teamgenoot Dai Dai Ntab. "Het was slopend voor ons", zegt Mai.

"Hij moest drie keer naar de start, ik zat echt hard te huilen op de tribune, want ik dacht dat het afgelopen was. Maar hij was echt heel snel, mijn moeder riep 'dat is mijn zoon!'" 

Ook voor skeletonster Kimberly Bos was het spannend of ze wel naar de Spelen mocht. "We wisten dat het pas half januari bekend zou zijn, maar in dat weekend was de spanning om te snijden", zegt moeder Yvonne. "We zijn van alles gaan doen om afleiding te zoeken."

Vader André: "Iemand moest zeggen dat ze naar Korea mocht, dan duren vier dagen heel lang".

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1