Binnenland
NOS

'Nederland kent geen cultuur van militaire parades'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland kent geen cultuur van militaire parades'

Marcherende militairen, straaljagers die de nationale vlag in de lucht schilderen en heel veel machtsvertoon. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten van een militaire parade. Donald Trump blijkt er erg van onder de indruk en wil er nu zelf ook een. Volgens The Washington Post wordt op het hoogste niveau van het leger gebrainstormd over het idee.

Trump raakte geïnspireerd door de parade op 14 juli in Parijs, maar Frankrijk is zeker niet het enige land met een paradetraditie. Zo trokken vandaag in Noord-Korea nog zeker 10.000 militairen door Pyongyang.

Op het defilé tijdens Veteranendag in juni na, heeft Nederland geen echte militaire parade. "Wij kennen die traditie niet echt", vertelde militair historicus Wim Klinkert in NOS Met het Oog op Morgen. "Tenminste, niet zo duidelijk als op de Champs-Élysées in Parijs of het Rode Plein in Moskou."

Volgens Klinkert past de paradecultuur niet in de Nederlandse volksaard. "Wij hebben niet zo veel met al dat militaire vertoon. We vinden het allemaal net wat te militaristisch." Zelfs het woord heeft een te militaristische bijklank, volgens de historicus. "We noemden het daarom ook wel wapenschouw of legerschouw."

Ooit wel een traditie

In de jaren 50 en 60 werden er wel veel parades georganiseerd, als onderdeel van Bevrijdingsdag of Koninginnedag. Koningin Juliana bleek een fervent liefhebber van de defilés. Onder Beatrix verdween deze traditie.

De parades vonden niet in het hart van Amsterdam of Den Haag plaats, maar op militaire oefenterreinen bij Ede en Amersfoort. De legerschouwen deden niet veel onder voor parades in het buitenland. "Tijdens Bevrijdingsdag 1965 liepen er wel 4000 man mee", zei Klinkert.

Rond 1970 hield de traditie op te bestaan, herinnerde Klinkert. "Het werd te duur en het maatschappelijk draagvlak nam af." De nationale taptoe doorstond wél de tand des tijds. De muzikale voorstelling van politie- en militaire orkesten wordt jaarlijks in de Ahoy in Rotterdam uitgevoerd.

Of de militaire parade ooit nog terugkeert, is de vraag. En hoe zou dat nu eruitzien, in tijden van cyberoorlogen en hackteams? "Qua grondmaterieel zal het wat karig zijn, maar gelukkig kunnen parades verschillende vormen hebben", zei Klinkert.

Ster advertentie
Ster advertentie