appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Podcast #DeDag: Vragen over verklaring Marco Kroon

ANP/NOS
donderdag 8 februari 2018 | NOS | Sid van der Linden

"Het verhaal dat hij gevangen zou zijn, is op zichzelf al belangrijk om te melden bij de leiding", zegt voormalig kolonel Peter Wijninga over de verklaring van Marco Kroon vandaag.

Marco Kroon heeft in 2007 in Afghanistan iemand gedood die hem "op uiterst hardhandige wijze ondervraagd, mishandeld en bovenal ernstig vernederd" had.

Uit het verhaal van Kroon blijkt niet of hij alleen of samen met zijn manschappen was toen hij in handen viel van de vijand. Wijninga: "De vraag is of hij even gescheiden is geweest van zijn manschappen. Of dat hij te pakken is genomen terwijl hij in zijn vrije tijd buiten de poort was."

Geen tijd om live naar de radio te luisteren? Dan heeft NPO Radio 1 De Dag voor je, een nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. NOS-presentator Jurgen van den Berg spreekt met deskundigen en journalisten van alle omroepen.

Volgens de voormalig kolonel zou het kunnen dat de vijand die Kroon beschrijft, niet wist dat hij een militair was. "Want laten we wel wezen: als de Taliban of welke lokale warlord dan ook wisten dat ze een Nederlandse militair in handen hadden, hadden ze hem nooit laten gaan."

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Dag #6

Verder in De Dag:

Dichter Lucebert had nazi-sympathieën. "Van dat bericht schrik ik ja", zegt Anja de Feijter. Zij promoveerde op het werk van de dichter en kende hem ook persoonlijk. "Wat ik weet is dat hij als een onnozele hals uit het ouderlijk huis is vertrokken. Hij is vrijwillig gegaan en kwam snel tot de ontdekking dat hij weg moest zien te komen."

En onderzoeker Eline van der Kruk is op zoek naar de ideale schaatsslag en heeft daarom een meetschaats ontwikkeld. Daarmee meet ze de krachten die schaatsers uitoefenen op het ijs. En al die gegevens die dat oplevert moet leiden tot die ideale schaatsslag.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1