appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Wat te doen tegen overgewicht bij je hond of kat

Stock
woensdag 7 februari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Het is niet alleen een steeds groter probleem bij mensen: overgewicht. Ook huisdieren zijn steeds vaker te dik. Naar nu blijkt gaat het om maar liefst de helft van de katten en honden in Nederland. Diervoedingsspecialisten slaan alarm. "We vermenselijken huisdieren teveel", waarschuwt Ronald-Jan Corbee van de Universiteit van Utrecht.

Het is een trend van de laatste jaren dat huisdieren steeds dikker worden. Tien jaar geleden had nog maar een kwart overgewicht, nu is dat percentage verdubbeld. Corbee wijt dat aan de humanisering van huisdieren: "Tegenwoordig krijgen honden en katten ook koekjes bij de thee. Of mogen ze als het koud is lekker bij de open haard blijven liggen, in plaats van dat ze uitgelaten worden."

Suikerziekte

Dierendietiste Lotte Botter heeft een eigen praktijk in Deventer, waar ze bazen voedingsadviezen geeft over hun huisdieren. Ook zij ziet de laatste jaren een enorme stijging van honden en katten met overgewicht. "Tien jaar geleden besloegen de snacks in dierspeciaalzaken een rekje, nu bestaat driekwart van zo'n winkel uit vette happen."

Overgewicht is gevaarlijk voor de dieren. Corbee: "Bij katten ligt suikerziekte op de loer. Honden krijgen vooral te maken met gewrichtsproblemen." Eerder onderzoek wees uit dat honden met overgewicht twee jaar eerder overlijden, en dan hebben we het niet over hondenjaren. 

Light Snacks

Botter heeft wel wat adviezen voor eigenaars met te dikke dieren. "Het is eigenlijk heel simpel: Geef ze meer beweging, minimaal twee uur per dag. Koop light-snacks voor je dieren. En geef ze in plaats van koekjes of andere zoetigheid, fruit. Dat vinden ze ook heel erg lekker. Het is net alsof je zelf op dieet gaat, dus."

Huisdieren zijn steeds vaker te dik

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1