Binnenland
AVROTROS

Wat te doen tegen overgewicht bij je hond of kat

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen tegen overgewicht bij je hond of kat

Het is niet alleen een steeds groter probleem bij mensen: overgewicht. Ook huisdieren zijn steeds vaker te dik. Naar nu blijkt gaat het om maar liefst de helft van de katten en honden in Nederland. Diervoedingsspecialisten slaan alarm. "We vermenselijken huisdieren teveel", waarschuwt Ronald-Jan Corbee van de Universiteit van Utrecht.

Het is een trend van de laatste jaren dat huisdieren steeds dikker worden. Tien jaar geleden had nog maar een kwart overgewicht, nu is dat percentage verdubbeld. Corbee wijt dat aan de humanisering van huisdieren: "Tegenwoordig krijgen honden en katten ook koekjes bij de thee. Of mogen ze als het koud is lekker bij de open haard blijven liggen, in plaats van dat ze uitgelaten worden."

Suikerziekte

Dierendietiste Lotte Botter heeft een eigen praktijk in Deventer, waar ze bazen voedingsadviezen geeft over hun huisdieren. Ook zij ziet de laatste jaren een enorme stijging van honden en katten met overgewicht. "Tien jaar geleden besloegen de snacks in dierspeciaalzaken een rekje, nu bestaat driekwart van zo'n winkel uit vette happen."

Overgewicht is gevaarlijk voor de dieren. Corbee: "Bij katten ligt suikerziekte op de loer. Honden krijgen vooral te maken met gewrichtsproblemen." Eerder onderzoek wees uit dat honden met overgewicht twee jaar eerder overlijden, en dan hebben we het niet over hondenjaren.

Light Snacks

Botter heeft wel wat adviezen voor eigenaars met te dikke dieren. "Het is eigenlijk heel simpel: Geef ze meer beweging, minimaal twee uur per dag. Koop light-snacks voor je dieren. En geef ze in plaats van koekjes of andere zoetigheid, fruit. Dat vinden ze ook heel erg lekker. Het is net alsof je zelf op dieet gaat, dus."

Huisdieren zijn te dik

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie