Binnenland
EONOS

VVD: 'Noord-Koreaanse slavenarbeid binnen de EU moet aangepakt worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'Noord-Koreaanse slavenarbeid binnen de EU moet aangepakt worden'

Dinsdag werd bekend dat Noord-Koreaanse staatsburgers al jarenlang onder dwang meewerken aan de bouw van Nederlandse schepen in Polen. Volgens het rapport 'People for profit' van de Universiteit Leiden financiert Noord-Korea met deze staat gestuurde dwangarbeid onder andere hun nucleaire programma.

VVD-kamerlid Han Ten Broeke stelde er Kamervragen over en legt uit wat hij wil in Langs de Lijn en Omstreken. Dat Noord-Koreanen als slaven in worden gezet is niet nieuw, volgens Ten Broeke. "Maar het is bizar dat dit nog voorkomt binnen de Europese Unie."

Han ten Broeke over Noord-Koreaanse dwangarbeiders

De Noord-Koreaanse arbeiders worden gedwongen om voor hele lage lonen zeer zwaar arbeid te verrichten en hun loon af te staan aan de staat. Dit is mogelijk, omdat hun achtergebleven familieleden door de overheid als het ware gegijzeld worden. Ten Broeke: "Het is evident dat dit moet stoppen, met name omdat Europa op deze manier indirect meebetaalt aan het nucleaire programma van Noord-Korea."

Ten Broeke stelt dat er nu twee dingen moeten gebeuren. Allereerst moeten landen zoals Polen streng toegesproken worden. "Want de lidstaten zijn zowel de krachtigste en zwakste schakels om deze kwestie op te lossen." Daarnaast zou de EU de werkvergunningen voor Noord-Koreaanse arbeiders in moeten trekken. Op deze manier hoopt hij in ieder geval binnen de EU dit schrijnende probleem op te lossen.

Ster advertentie
Ster advertentie