appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Tekort aan technisch personeel loopt snel op

Stock
dinsdag 6 februari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Het tekort aan technisch personeel loopt in rap tempo op. Volgens het UWV zijn voor steeds meer technische beroepen geen nieuwe mensen meer beschikbaar. Het gaat dan om beroepen als fietsenmaker, bouwmonteur of lasser. Moeten mensen binnenkort hun eigen band plakken, en hun eigen lekkage repareren?

Ineke Dezentj√© Hamming, voorzitter van FME-CMW, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, noemt het tekort dat nu ontstaat gevolg van 'de blunder van de vorige eeuw'. Ze stelt dat de overheid de laatste decennia veel te veel gericht is geweest op een diensten-economie: "Daardoor moeten we nu een inhaalslag maken." Het probleem schuilt er ook in dat jongeren simpelweg geen interesse hebben in technische beroepen: "Dat is moeilijk op te lossen. Er is iets mis met het imago van technisch werk. Ik hoor moeders vaak zeggen dat ze hun kinderen later niet in een blauwe overall willen zien."

Een groot deel van de jongeren die kiest voor een technische MBO opleiding valt ook nog eens uit: "De opleidingen van het ROC zijn hopeloos ouderwets. Ze duren vier jaar, dus volwassenen die zich willen omscholen gaan daar niet aan beginnen, terwijl veel jonge studenten moeite hebben met de theoretische vakken," aldus de oud-VVD politica.

Tata Steel

De oplossing schuilt volgens haar in een verstrengeling tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. Ze noemt als voorbeeld staalbedrijf Tata Steel, dat een eigen academie heeft waar jong talent wordt opgeleid: "Zo leer je het vak meteen in de praktijk. Meer bedrijven zijn ge√Įnteresseerd in dit model. Dat is de toekomst."

Tekort aan technisch personeel loopt snel op

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1