appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jort Kelder: 'We moeten terug naar de feiten'

© Marte
dinsdag 26 juli 2016 | WNL | NPO Radio 1

"Feiten hebben we nodig, geen hysterisch vrouwengezeur op televisie", vindt Jort Kelder. Hij was een uur lang te gast bij Margreet Spijker op NPO Radio 1. Een gesprek over de liefde, zijn vriendschap met Rutte en plannen voor een nieuw tv-programma over een Nexit.

Kelder hekelt de 'emotionele revolutie' die volgens hem bezig is in het publieke debat. "Het nieuws is vrouwelijker aan het worden, sociale media bepalen het ritme. Het is gezellig en het is dichtbij maar het doet me niets." 

Zomeravondgesprek met Jort Kelder deel 1

Hij kijkt of hij met Thierry Baudet, voorstander van het Oekraïnereferendum, een televisieprogramma kan maken over de voordelen van een Nexit. De programmanaam is er al. "Uit Europa. Om te beargumenteren dat er nog andere visies mogelijk zijn dan de in marmeren gebeitelde visie van de Nederlandse intelligentsia."

Kelder bewondert Baudet om zijn durf. "Hij is bereid om veel vijanden te maken om een contrair standpunt in te nemen. Hij is rechtser en conservatiever dan ik en heeft een enorme drang. Hij kaart iets aan waar de hele linksliberale goegemeente geen antwoord op heeft. Ik steun Thierry want het is een moedige man." 

Goede correctie

De relatie van Jort Kelder liep vorig jaar op de klippen. "Ik had gedacht dat mijn laatste liefde wat langer zou duren", vertelt hij openhartig. Het doet nog steeds pijn. "Zij is gewoon met een ander gegaan. Maar ik vind het voor mijn arrogantie wel een goede correctie. Je leert er wel van." 

Zomeravondgesprek met Jort Kelder deel 2

"De tragiek op mijn leeftijd is dat schoonmoeders op mij vallen maar dat ik meer op kleindochters val", grapt Kelder. Dan serieus: "Ik zit nog in de rouw, het is een jaar geleden. Ik rouw door even niets te doen maar ik ben wel down ja, natuurlijk." Een nieuwe liefde is voorlopig niet aan de orde. "Ik heb er even helemaal geen zin meer in. Ik ben niet op de markt." 

Mist

"Mark Rutte was een van de eerste die belde nadat het uitging," vertelt Kelder. Hij is al tientallen jaren bevriend met de premier.

Maar over de liefde gaat het nooit lang tijdens hun gesprekken. "Wij zijn jongetjes he. Dan gaat het toch over andere dingen, zoals: heb je dat nieuwe boek over Churchill al gelezen? Iedere vriendschap heeft weer andere dingen die terugkomen als het zolang teruggaat. Elke keer als er een vrouw doorheen marcheert, verdwijnt dat uiteindelijk ook weer in de mist en dan blijven de dingen die je had."

Vanavond praat Margreet Spijker in het Zomeravondgesprek een uur lang met Hagenaar Henk Bres. Vanaf 19.30 uur op NPO Radio 1.

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1