Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: schrijver André Brink overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: schrijver André Brink overleden

"Een veelschrijver in de beste zin van het woord." Zo omschrijft Adriaan van Dis auteur André Brink. De Zuid-Afrikaanse schrijver is precies drie jaar geleden overleden.

We kennen Brink, die stierf op 2 februari 2015 tijdens een KLM-vlucht van Amsterdam naar Kaapstad, van onder meer 'n Droë wit seisoen en Kennis van die Aand.

Dat laatstgenoemde werk was verboden onder het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Brink was net als onder meer Breyten Breytenbach een belangrijke schrijver uit de Afrikaner bevolkingsgroep en verzette zich tegen de apartheid in zijn land met boeken in de taal van de overheerser.

Door tegenwerking door het blanke regime liet hij zich niet uit het veld slaan. Van Dis zei daarover: "Hij was een moedig man in zijn tijd. In die rol is hij ongelooflijk. Hij heeft een geweldige hoeveelheid studenten opgevoed en bewust gemaakt. In die zin heeft hij een grote erfenis nagelaten.”

Veelzijdigheid

In Zuid-Afrika wordt zijn veelzijdigheid geprezen. Hij was niet alleen schrijver, maar was ook vooraanstaand als literatuurcriticus, vertaler, schrijver van reisverhalen en academicus. Hij speelde daarnaast bijvoorbeeld ook een rol in een soap-serie, 7de Laan.

De schrijver stierf op weg van België terug naar huis. Hij had een eredoctoraat ontvangen van de Belgische universiteit UCL, de Katholieke Universiteit Leuven.

Ster advertentie
Ster advertentie